Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Hiába szigorodott idén júniusban a termékbemutatókra vonatkozó törvény, a fogyasztóvédők szerint nem csökkent a panaszok száma, azóta is szinte minden nap kapnak.

Fotó: RTL Klub
Fotó: RTL Klub

A hatóság szerint a cégek leginkább a nyugdíjasokat célozzák meg, különböző telefonos megkeresések által, amiben ingyenes termékbemutatókra hívják őket. Ennek legtöbbször a gyanútlan nyugdíjas issza meg a levét. A legtöbb átverés mágneses matrac, vagy masszázsfotel eladásában történik, amelynek ára sokszor több száz forint is lehet.

Lengyel Gáspár két éve vett egy 230.000 Ft. értékű mágneses matracot, azóta sem tudta használni, mert nem működik. Az idős férfi számláján 975.000 forint értékű csomag szerepel. Az idős férfit azzal kecsegtették, hogy kisorsolták a nevét, nyerd, de a végén mégis fizetnie kellett.

“A végén egy asszisztens odajön, hogy azért mégis valamiről csináljunk számlát. Amikor az ember nagy örömében, hogy ennyi mindent nyert, úgy elhiszi, hogy ez ennyi volt.” – mondja az átvert férfi, aki hatalmas összeget fizetett a nyereményért.

Gortvay István ügyvéd szerint nem kell bedőlni az ilyen átveréseknek, vegyük elő a józan eszünket és mérlegeljünk a döntés előtt.

“A józan észt is elő lehet venni, amikor ilyen hatalmas árból 10%-ra, vagy 20%-ra esik le az akciós, ott megnevezett ár azon illik elgondolkozni.” – nyilatkozta az RTL Klub Híradójának az ügyvéd.

Az árubemutatókra vonatkozó jogszabályt 2014-ben módosították, a cégek kötelesek a jegyzőnél bejelenteni a bemutató helyszínét, a fogyasztóknak pedig 14 napjuk van arra, hogy meggondolják magukat és elálljanak a vásárlástól. Az már más kérdés, hogy a legtöbb cég ezt nem tartja be. Legyünk gyanakvóak és ne dőljünk be a csábító nyereményeknek sem.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!