KezdőlapHírekPékáruk: továbbra is a fehér kenyér hódít

Pékáruk: továbbra is a fehér kenyér hódít

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A GfK Hungária hamarosan megjelenő, 2010-2011. évi trendeket összegző Pékáru tanulmánya szerint a pékárukból forgalmazott érték tavaly mintegy tizedével nőtt – ám nem a fogyasztás, hanem az átlagárak emelkedése okán. Egy magyar háztartás jellemzően 5-6 naponta vesz 2 kilogramm kenyeret, főként a hazai láncok valamely kisebb üzletében, független kisboltban, vagy pékségben.

A háztartások 2011-ben 10 százalékkal többet költöttek pékárura, mint az előző év során, azonban a növekedés alapvetően nem annak köszönhető, hogy többet vásároltak, hanem egyszerűen annak, hogy az átlagárak emelkedtek.

Az árbevétel több mint kétharmada a kenyérfélék vásárlásából ered, ötödét adja a zsemle és a kifli, és csak alig 10 százaléka származik az egyéb péksütemények beszerzéséből. Ez utóbbi kategóriába tartoznak a sós és édes péksütemények, többek között a csiga, batyu, kalács, kuglóf, croissant, de ide tartoznak a különböző látványpékségek termékei is.

Az alapélelmiszernek számító kenyérből, kifliből, zsemléből gyakorlatilag minden háztartás vásárol, de a sós és édes péksüteményeket vásárló háztartások aránya is eléri a 90 százalékot. A legkedveltebb húsz élelmiszer listáján is helyet kapnak a különböző pékáruk: a zsemle- és kiflifélék a kilencedik, a fehér kenyér a 16. helyen szerepel.

Kenyér átlagosan 5-6 naponta kerül a háztartások kosarába, és az egy alkalommal megvásárolt mennyiség 2 kilogramm. A továbbra is legkeresettebb fehér kenyér adja a kategória árbevételének kétharmadát. Némileg erősödött a félbarna kenyér pozíciója: 100 forintból 21 forintot erre a kenyérfajtára költenek a háztartások. Az egészségesebb hírében álló barna kenyér, rozskenyér, teljes kiőrlésű kenyér a forgalomból csak elenyésző mértékben részesül.

Zsemlét és kiflit átlagosan másfél hetente vásárolnak a háztartások, és egy alkalommal 13-14 darabot. Zsemlét sokkal szívesebben fogyasztanak a magyarok mint kiflit: minden eladott 10 darab pékáruból hét zsemle és három kifli. Zsemlék közül a vizes változat, kiflik közül pedig a vizes és tejes típusok a legkeresettebbek.



Pékáru vásárláskor a háztartások a hagyományos kereskedelmi csatornákat, vagyis a hazai láncok kisebb üzleteit, a független kisboltokat és pékségeket részesítik előnyben, de nagyobb értékben vásárolnak szupermarketekben is” – mondta el Vella Rita, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója. „A pékségek különösen kedveltek a sós és édes péksütemények beszerzésekor és a hipermarket is erősebb ebben a termékcsoportban. Ugyanakkor a magyar háztartásokra egyáltalán nem jellemző, hogy diszkontban vásárolnának péksüteményt” – fűzte hozzá a szakember a kereskedelmi csatornák pékáruk piacán betöltött szerepével kapcsolatosan.

Azegyeskereskedelmicsatornákrészesedéseapékárukforgalmazottértékéből2011-ben(azadatokszázalékbankifejezve)

Kenyér

Zsemle, kifli

Édes és sós péksütemények

hipermarket

10

13

21

szupermarket

15

17

16

diszkont

9

9

8

hazai láncok

28

29

16

független kisboltok

18

16

12

pékség

17

14

23

egyéb

3

2

4

Forrás:Pékáru2010-2011tanulmány,GfKHungária

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet