KezdőlapHírekTéli napforduló 2022. Mit jelent az év legrövidebb napja?

Téli napforduló 2022. Mit jelent az év legrövidebb napja?

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A téli napforduló minden évben a csillagászati tél kezdetét jelzi. A néphiedelemben az a varázslatos nap, amikor a jó harcol a gonosszal és a fény a sötétséggel. A 2022-es téli napforduló december 21-én 23:38-kor lesz. Ez azt jelenti, december 21-én, szerdán lesz az év legrövidebb napja, ezzel szemben pedig a december 20-ról 21-re virradó éjszaka lesz az év leghosszabb éjszakája.

A téli napfordulót követően a nappali világosság minden egyes nap körülbelül 3 perccel növekszik, a tavaszi napéjegyenlőség idején az éjszakával lesz egyenlő, és a 2023-as nyári napfordulóig, június 21-ig folyamatosan növekszik.

Téli napforduló 2022: mikor kel és nyugszik a Nap

A 2022-es téli napforduló idején a Nap körülbelül 7:48-kor kel fel, és 15:54-kor nyugszik. Ezen a napon a Nap a legalacsonyabb magasságban lesz a horizont felett, és december 20-án és 21-én lesz a legrövidebb fénytartamú nap. A téli napforduló napján a Nap a horizonthoz képest mindössze 21 fokos szögben „kúszik” az égen. Következésképpen ezen a napon a nappali idő az évben a legrövidebb – 8 óra 50 perc, az éjszakai pedig a leghosszabb – 15 óra 10 perc.

Mely bolygók láthatók az égen a téli napfordulókor

December 21-e körül, mivel olyan korán sötétedik, számos fontos bolygó lesz szabad szemmel is látható. Este fél hat körül a Vénusz és a Jupiter bukkan fel, mindkettő nagyon fényes, ha az égbolt tiszta. A Szaturnusz is látható az irányukban, de halványabb fényben. A Vénuszt a legkönnyebb észrevenni, mert közelebb van a Földhöz. Reggel 7 óra előtt a Mars délkelet felé látható.

Téli napforduló dátumok 2030-ig

Téli napforduló 2023 – december 21., 05:27
Téli napforduló 2024 – december 21., 11:21
Téli napforduló 2025 – december 21., 17:03
Téli napforduló 2026 – december 21., 23:50
Téli napforduló 2027 – december 21., 04:42
Téli napforduló 2028 – december 21., 10:20
Téli napforduló 2029 – december 21., 09:52
Téli napforduló 2030 – december 21., 21:29

Téli napforduló és az ősi hagyományok

A napfordulókat és nap-éj egyenlőségeket már az ókor óta nagy pontossággal számítják, és az ősi népek a téli napfordulót az új év kezdetének tekintették. Ma már a téli napfordulóknak nincs a múltban megszokott varázslatos jelentése, és sokunk számára csak egy átlagos nap, melyről esetleg akkor értesülünk, ha épp belenézünk a naptárba. De a régi időkben, amikor a Nap és a bolygók mozgása diktálta az élet ritmusát, az emberek a téli napfordulót varázslatos időszaknak tartották.

A téli napfordulóról szóló legkorábbi feljegyzések Mezopotámiából maradtak fenn, és több mint 2500 évre nyúlnak vissza. Ebben az időben a napisten, Marduk tiszteletére tartottak ünnepségeket, akit 12 napon át ünnepeltek különböző rituálékkal, áldozatokkal és bőséges lakomákkal.

A napfordulón az emberek imádkoztak az istenségekhez, hogy hozzák vissza a fényt, és indítsák el az új mezőgazdasági ciklust. Számos ókori kultúrában a napforduló napját tekintették az új év kezdetének, amely hagyományt Traianus római császár idején változtatták meg, aki az új év kezdetét január 1-jére tette.

Téli napforduló – babonák és hiedelmek

A téli napforduló manapság kevésbé fontos, de régen a napforduló a disznóöléshez kapcsolódott. A pogány hagyományokban a disznót a sötétség istenének a jelképének tekintették, és a napforduló előtti napon kellett feláldozni, hogy a fény győzedelmeskedjen az éjszaka felett. Sokan még ma is követik azt a hagyományt, hogy december 20-án, Ignác napján, egy nappal a téli napforduló előtt levágják a disznót. Így az istenek megkegyelmeznek, a nap és a fény pedig visszanyeri erejét. A háziasszonyok elkészítik a disznótoros lakomát a háztartás számára, és megkóstolják az áldozatra felnevelt állat sült húsát. Élelmiszercsomagokat is adnak a rászorulóknak.

A napforduló napján és az azt megelőző éjszakán is azt mondják, hogy legyünk minél kedvesebbek és nagylelkűbbek, ne veszekedjünk senkivel, különben sötétség veszi át a lelkünket, és a következő évben csak rossz dolgok fognak történni velünk.

Tipikus román szokás – aki Erdély olyan településein él, ahol jelentős hányadban laknak románok, az tudja, hogy még ma is élő hagyomány, hogy közvetlenül a téli napforduló után a „gyűlölködőknek” (jelmezekbe öltözve) a Kecskével és a Kaluserekkel (táncosokkal) kell körbejárniuk az emberek házait, ezek a rituális táncok a Nap-kultuszban gyökereznek. A hagyomány arra hivatott, hogy több szerencsét és jólétet hozzon a következő évbe, elűzze a gonoszságot az újévtől, és megvédjen a sötétség szellemeitől.

A téli napfordulón az ó tüzeket eloltják, és új tüzeket gyújtanak. Egyes régiókban tölgyfa rönköt tesznek a tűzre, hogy fényesen égjen, ahogyan régen is szokás volt nagy tüzeket gyújtani a települések körül, hogy elűzzék a sötétséget, és erősítsék a Nap erejét. Azt mondják, hogy a téli napfordulókor feltétlenül tüzet kell gyújtani a kályhákban, vagy fénnyel kell megtölteni a házat, és a napot a közeli emberek társaságában kell tölteni. Ha nincs kályhánk, hogy fát égessünk a városokban, meggyújthatunk néhány gyertyát, a tűz és a fény szimbólumait. A babonás emberek azt is mondják, hogy nem jó egyedül sétálni a sötét utcákon a téli napforduló előtti éjszakán, mert találkozhatsz az éjszaka gonosz szellemeivel és démonaival.

Erről pedig kevesen tudnak, de az egyik legnépszerűbb hagyományunk, a karácsony is a téli napfordulóhoz kapcsolódik. A kara-csun szóból származik, és a hunok sötétség fordulójának ünnepét, az egyik legnagyobb örömünnepet, a Fény megújulását jelentette. Mai vonatkozásában a karácsony belekerült a keresztény kultúrába – a világ nyelvein a nevében ott van a kereszténység, például angolul Christmas, de valójában pogány gyökerekkel rendelkezik, és egészen Ó-Egyiptomig, Tammuz, a gabona istenének ünnepéig kalauzol bennünket.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet