KezdőlapHobby5 dolog, amiről feltétlenül tudniuk kell a kutyatartó gazdiknak!

5 dolog, amiről feltétlenül tudniuk kell a kutyatartó gazdiknak!

-

Van egy olyan kiskutyád, amely minden napodat bearanyozza a puszta létével, vagy esetleg örökbe szeretnél fogadni egy négylábút, és ezért minél többet szeretnél tudni a viselkedésükről? Akkor nagyon jó helyen vagy!

Az alábbiakban ugyanis olyan dolgokról beszélünk, mint a felelős állattartás, vagy, hogy milyen módon kerülhetünk összhangba négylábú kedvencünkkel. Noha minden egyes kutya egyedi és külön egyéniség, az alábbiakban felsorolt tények általában véve érvényesek minden kedvencre, és jó, ha ismerjük őket.

A kutya a fekete-fehéren kívül, más színeket is képes érzékelni!

A mítosz, miszerint a kutyák csak a fehér, fekete és a szürke árnyalatokat láthatják, nem igaz. Bár kevesebb színt képesek érzékelni, mint az emberek, a kutyák nagyon jól meg tudják különböztetni a kéket, a sárgát és a lilát. Másrészt a kutyák szürke árnyalatokban látják a vörös vagy a zöld tárgyakat. A kis négylábú kedvencünk szeme azonban sokkal jobban érzékeli a mozgást, mint a miénk és jobban is lát a sötétben.

A vakaródzás tekintetében, mi a normális és mi nem?

A vakaródzás normálisnak tekinthető minden kölyökkutya esetében, de ha ez túlzott mértékben történik, akkor vegyük fontolóra az állatorvos felkeresését. Az okok között lehetnek a paraziták, például bolhák vagy kullancsok. Az állatorvos könnyen feltárja az okát, és a legjobb megoldásokat ajánlja négylábú kedvencünk számára. A bolhák esetében az alkalmazott módszerek változatosak, sőt egyediek – írja a The Pet Club blog.

A kutyusok a mancsukon található kis párnákon keresztül izzadnak

Bár a kutyák hőszabályozása lihegéssel történik, csak a mancspárnákon keresztül képesek az izzadásra. Ezért fontos, hogy ha négylábú barátunk bepiszkolja mancsait a séta során, tisztítsuk meg azokat egy speciális nedves kendővel, amely kimondottan a számukra készült. Ha így nem tudunk megszabadulni a szennyeződéstől, akkor a legjobb megoldás a kutyusunk, samponnal történő megfürdetése.

A kutyát rendszeresen sétáltatni kell, még akkor is, ha az az udvaron tartózkodik

Az ember legjobb barátja mindig is energikus állat volt, és ha csak elvan a ház körül, az energiája kihasználatlan marad. A kutatók azt mondják, hogy függetlenül attól, hogy mekkora az udvar és mennyit futhat benne a kiskutya, a rendszeres séta mindig előnyös. A magyarázat erre az, hogy amikor a házon vagy az udvaron kívüli helyeken járunk, a kutya mentálisan stimulálódik, szimatol, megáll, kutat, ismerkedik idegen emberekkel és kutyákkal. Mindez segíti a szocializálódását, melyre a kutyának épp úgy szüksége van, akárcsak az embernek.

Kis korában, a kölyökkutyának minél több emberrel kell találkoznia

Bár első hallásra megterhelőnek tűnhet, de a kutyus számára az a jó, ha minél több embert ismer meg. A kutatók szerint egy kölyökkutyának körülbelül 100 emberrel kell találkoznia élete első hónapjaiban. És ezek között jó, ha minden korosztály képviselve van. Az emberekkel való társasági kapcsolat segíti abban, hogy a kiskutya ne féljen tőlük, miközben felnő.

Jól tesszük, ha olyan személyekkel is megismertessük, akik napszemüveget, kalapot viselnek, de olyanokkal is, akik kerékpárral közlekednek, vagy különféle szabadtéri tevékenységeket folytatnak.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet