KezdőlapHobby5 súlyos hiba, amit az orchidea gondozásában te is elkövetsz

5 súlyos hiba, amit az orchidea gondozásában te is elkövetsz

-

A pillekosbor (Phalaenopsis) az egyik leggyakrabban eladott orchidea fajta, hiszen a könnyen gondozható növények közé tartozik. Még azok is boldogulnak vele, akiknek egyébként semmilyen kertészeti tapasztalatuk nincs. Azonban nem árt, ha tisztában vagy a leggyakrabban elkövetett hibákkal ennek a különleges növénynek a gondozásában.

1. Túllocsolás

A legtöbben azt mondják, hogy az orchidea szereti a nedvességet. Azonban sokszor éppen ez az oka a késleltetett virágzásnak. Az orchidea valóban szereti a nedvességet, de a levegőben, nem a cserépben.

A természetben ez a növény a száraz évszakban kezd virágozni, ezért ezeket a körülményeket kell megteremtened a számára a lakásban is. Lényegében akkor kell megöntözni, amikor az alsó leveleken barázdák jelennek meg, vagyis körülbelül kéthetente egyszer. Még egy jel, ami arra utal, hogy a növénynek vízre van szüksége, ha a gyökerek kifehérednek.

Fontos tudnivaló: az orchidea öntözésére csakis langyos vizet használj.

Ezt már olvastad? Szeszélyes, de csodálatos: így érheted el, hogy az orchidea minél többet virágozzon

2. Miért sárgulnak el az orchidea levelei?

Ennek több oka is lehet:

  • megsérültek a növény gyökerei;
  • stressz érte a növényt (megváltoztatott tartási körülmények);
  • vashiány vagy káliumhiány is lehet az oka;

Ugyanakkor azt a körülményt is számírásba kell venned, hogy ez egy természetes folyamat, ami minden szobanövénynél előfordul. Lehetséges, hogy egyszerűen a levelek természetes életciklusáról van szó. Ha csak 1-2 levél sárgult el egyszerre, nincs miért aggódnod – ez teljesen normális.

Ezt már olvastad? A fokhagyma valóságos elixír az orchideának – beindítja a virágzást!

3. Túl sok napfény

A levelek könnyen megéghetnek, ha direkt napfénynek tesszük ki a növényt. Ne tedd az orchideát a lakás déli oldalára. A természetben ez a virág a fák árnyékában nő, ahol a napsugarak soha nem érik közvetlenül.

Ha nincs más választásod, mint napos helyen tartani a növényt, próbálj meg árnyékot teremteni neki valamivel.

4. Helytelen átültetés

Az orchidea nem szereti a gyakori átültetést. Elég néhány évente átültetni. Nem szükséges nagyobb cserepet választanod, az átültetés lényege a talaj megújítása.

Ezt már olvastad? Serkentsd virágzásra az orchideádat ezzel a két biztos és hatékony módszerrel

5. Az öntözés ideje

Ezen a téren követünk el hibát a leggyakrabban. Nem ajánlatos a nap második felében öntözni a növényt. Fontos, hogy erre reggel kerítsünk sort. Estére, amikor a hőmérséklet csökken, a talajnak már száraznak kellene lenni. Ha a cserép falán kicsapódott vizet látunk, az helytelen öntözésre utal.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet