Egy igencsak élvezetes és hasznos hobbi lehet a saját termesztésű zöldségek vetése, ültetése és termesztése. Számos olyan növény van, amelyet akár az év első heteiben is el lehet már ültetni, leginkább beltérbe.
A palántákhoz szükséges magokat már januárban elő lehet készíteni, de megtörténhet, hogy ilyenkor még speciális eszközre vagy fóliaházra fog kelleni ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a szükséges hőt és fényt. Nézzük, melyek azok a zöldségek, amiket már január-februárban elültethetünk.
1. Káposzta
Egész évben vethetünk különféle káposztaféléket. A nyári káposztát január végén lehet vetni, szabadföldbe, a kertbe március végén vagy áprilisban.
A nyári káposzta kemény, kerek, gömb alakú, általában júniustól lehet betakarítani. A nyári káposzta a szívósabb, ősztől a téli káposzta betakarításáig lehet betakarítani.
Ha a káposztát januárban beltérben szeretnénk elvetni, egy jó vetőmag-komposzttal töltött tálcára helyezzük a magokat, és hagyjuk őket 16-21 °C-fokon csírázni. Gondoskodjunk róla, hogy a tálca jól vízelvezető legyen, és tartsuk nedvesen a földet.
2. Karfiol
A korai karfiolfajták benti vetését január közepétől kezdhetjük el. Vessük el a magokat kis cserepekbe, vagy minőségi magkomposzttal töltött tálcákba, csíráztassuk ki a karfiolt 21-26 °C-fokon.
Jobb külön edénybe tenni a magokat, mivel a karfiol gyorsan erős gyökereket fejleszt. Márciustól a palántákat kiültethetjük a kertbe.
A fiatal palánták számára előnyös, ha kertészeti gyapjúval védjük a növényeket a fagytól.
3. Padlizsán
A padlizsánnak nagyon hosszú a tenyészideje, a mag elvetésétől az első termésig akár hat hónap is eltelhet. Ezért, ha tudjuk biztosítani számára a megfelelő fényt és hőmérsékletet, akkor már januárban elkezdhetjük a vetést. A csírázáshoz 16-21 fok szükséges, a növekedés leáll, ha a hosszú tenyészidőszak alatt a hőmérséklet 16 °C-fok alá esik.
4. Hagyma
A hagymát dughagymából vagy magról is lehet termeszteni. Január a legjobb időszak a magról való termesztés beltéri megkezdésére.
Egész januárban és februárban vethető. Vessük el a magokat vékonyan egy tálcára, vagy tegyünk 3-4 magot cserépbe, hogy csírázás közben ne vékonyodjanak el túlságosan. Néhány héten belül ki fognak csírázni 14-15 fokos hőmérsékleten. Tartsuk nedvesen a talajt, kapjon elegendő fényt, amikor kb. 4 cm-esek lesznek a hagymapalántok, ki lehet ültetni.
5. Borsóhajtás
A borsóhajtás az egyik legjobb, ha ki szeretnénk próbálni a mikrozöldeket. Egyszerűen termeszthető, és rövid időn belül már lehet szüretelni. Ideális számára a meleg és napos ablakpárkány, egy tálcán rengeteg hatás lesz.
A borsócsíra nagyon sok tápanyagot tartalmaz, ízletes, a szakácsok egyik kedvence, hiszen remek díszítő is. Zárt térben egész évben termeszthető.
Egy lapos és széles tálcát töltsük meg komposzttal, és terítsük szét a borsót a felületen, majd fedjük be egy vékony réteg komposzttal.
Tartsuk nedvesen, de ne legyen vizes, és helyezzük őket meleg és világos helyre – például déli fekvésű ablakpárkányra. Néhány héten belül már szüretelhetjük a friss hajtásokat. Levágás után újabb hajtások bújnak ki.