KezdőlapHobby5 zseniális módja annak, hogy a lehullott faleveleket újrahasznosítsuk

5 zseniális módja annak, hogy a lehullott faleveleket újrahasznosítsuk

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A lehulló levelek színkavalkádja az aranysárgától a mélyvörösig, valamint a száraz levelek zizegése az ősz igazi csodái közé tartoznak. De míg néhány száraz levél nem okoz gondot, a csúszós, nedves levélszőnyeg már problémát jelenthet, és akár a lefolyók és ereszcsatornák eldugulását is okozhatja.

A lehullott leveleket azonban sokféleképpen hasznosíthatod a kertben.

1. Hasznos lehet a gyepnek

Ha a levelek a gyepre hullanak, egyszerűen aprítsd fel azokat fűnyíróval, így könnyebben lebomlanak, javítva a talaj állagát, és megőrizve annak nedvességét.

2. Komposzt készítése

A lehullott őszi falevelek nagyszerű barna, vagyis inaktív alapanyagot képeznek a komposzthoz.

Figyelj arra, hogy nedvesen tartsd a komposztkupacot, de nem átáztatva, adj hozzá zöld, vagyis aktív anyagokat, és havonta egyszer forgasd át, hogy biztosítsd az oxigén keringését. A kész komposzt nagyszerű üzemanyag lehet a különböző növények, virágok és a gyep számára.

3. Mulcsként is használhatod

Ha nagy mennyiségű lehullott leveled van, akkor mulcsként való felhasználásuk nagyszerű alternatíva lehet. Először is gyűjtsd össze és aprítsd fel a leveleket egy fűnyíróval, majd takard be velük a talajt a növények, virágágyások körül körülbelül 5-7 cm vastagon, a szárakat szabadon hagyva.A levélmulcsnak számos nagyszerű előnye van, nemcsak remek talajjavítóvá bomlik le, hanem szigetelőanyagként is szolgál a növények és a zöldségek számára, és a hasznos állatokat, például a gilisztákat is megvédi a ragadozóktól. Ezenkívül a gyomok növekedését is megakadályozza.

4. Tárold zsákban a leveleket a következő évi komposzthoz

A tavaszi és nyári hónapokban nehéz lehet elegendő barna alapanyagot találni a komposztkupachoz. Ha zsákokban, hűvös, száraz helyen tárolod az ősszel lehullott leveleket, bőségesen lesz alapanyagod a következő évi komposzt halomhoz.

5. Hőszigetelés

Gyűjts össze minél több levelet, szárítsd ki és csomagold össze azokat zsákokban. A zsákokat helyezd szorosan egymás mellé, és tárold azokat az otthonod egy hűvösebb helyiségében, vagy akár a fészerben.

Ezek a levélzsákok szigetelőanyagként fognak működni, és melegen tartják a helyiséget télen.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet