KezdőlapHobby6 tesztelt módszer a szőnyegek hatékony és olcsó tisztítására!

6 tesztelt módszer a szőnyegek hatékony és olcsó tisztítására!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Jó ideje, hogy otthonainkban már nem használunk nagy és nehéz szőnyegeket, így a nagyobb csempe vagy parketta felületeket inkább két vagy három szőnyeggel borítjuk be. Annak ellenére, hogy kicsi méretük miatt „ártalmatlannak” tűnnek, ezek a kis szőnyegek is pontosan ugyanolyan forrásai pornak és az atkáknak, amelyek aztán idővel károsíthatják egészségünket.

Ezek puszta porszívózása egy idő után már nem elegendő a por nagy részének eltávolítására. Mivel a por behatol a szőnyeg anyagának mélységébe, ezért alapos és mély tisztításra van szükség. Függetlenül attól, hogy mi magunk szeretnénk elvégezni, vagy speciális takarító társaságokhoz fordulunk, érdemes mérlegelnünk néhány olyan tisztító módszert, amelyeket már bevizsgáltak, és rendkívül hatékonyaknak bizonyultak.

Az alábbiakban bemutatunk 6 szuper hatékony módszert a szőnyegek tisztítására, melyek ugyanakkor költség hatékonyak is!

A klasszikus szappan és víz!

Ezt a módszert egyszerű szőnyegek esetében ajánlott alkalmazni, amelyek nem tartalmaznak különleges elemeket (speciális anyagokat vagy varratokat). Ehhez csak egy vízzel átitatott szivacsra van szükségünk, amelyre néhány csepp kézi mosogatószert csepegtetünk. Gondosan dörzsöljük át szőnyeget ezzel a szivaccsal, különösen ahol makacs foltok láthatóak, majd öblítsük át a szőnyeget egy mikroszálas nedves ruhával. Végül törölközővel szárítsuk meg, minden irányba jól átdörzsölve

Víz és ammónia alapú oldat!

Ez a módszer nagyon szennyezett és festett szőnyegek esetében hatékony. Az előző módszerhez hasonlóan vízzel és szappannal átitatott szivacsot használjunk, de ezúttal néhány csepp ammóniát adunk hozzá.

Súroljuk át a szőnyeget ezzel az oldattal minden irányban. Miután hagytuk, hogy az oldat kissé hasson, tisztítsuk meg, azaz meleg vizes kendővel dörzsöljük át, és szárítsuk meg a szőnyeget, mint az első változatban. Nagyon figyeljünk az ammóniára! Az ebből az oldatból származó gőz nagyon erős és káros az egészségre.

A tisztítási folyamat során elkerülhetetlen a szájmaszk használata. Ezen kívül, tanácsos nyitott ablak mellett végezni a műveletet. Nagyon fontos, hogy előzetesen teszteljük egy kis felületen az oldatot, hogy az nem károsítja-e a szőnyeget vagy a színeit.

Használjunk fehérbor-ecetet!

A rendkívül zsíros foltokkal rendelkező szőnyegekhez használjunk fehérbor-ecet oldatot, a következő recept szerint: 500 ml fehérbor-ecet, 200 ml meleg víz, 2 evőkanál mosószer. Az oldat elkészítése után, dörzsöljük át vele a szőnyeget.

Használjunk szódabikarbónát!

A szódabikarbóna segítségével hatékonyan távolíthatjuk el a kellemetlen szagokat. Hogyan használjuk? Egyszerűen szórjuk a szódabikarbónát a szőnyegre, és hagyja hatni fél órán át, majd porszívózzuk fel.

Durva só!

A durva só hatékonyan képes visszaadni a szőnyeg kifakult színeit. Szórjuk a szőnyegre a nedves sót, majd hagyjuk hatni fél órán át. Ezt követően dörzsöljük le a szőnyeget egy kefével, és végül porszívózzuk át. Látni fogjuk, hogyan frissülnek fel a szőnyegek színei!

Borotválkozó hab!

Bár furcsának tűnhet, a borotvahab hatékonyan tisztítja a szőnyeget. Kezünkkel vigyünk fel egy borotvahab réteget a szőnyeg teljes felületére, és hagyjuk legalább egy órán át hatni. Végül tiszta szivaccsal dörzsöljük át a szőnyeget.

Ha mindezek a megoldások nem bizonyulnak hatékonyaknak, akkor forduljunk erre szakosodott tisztító céghez, ahol professzionális készülékeket használnak a tisztításra.

Ezek elősegíti a tartós szennyeződések gyors tisztítását anélkül, hogy a szövetet bármilyen módon károsítanák. Ez a mechanizmus magában foglalja a víz teljes eltávolítását a szőnyegből, és szupergyors szárítását is. Ezen túlmenően a komplex mosási rendszer révén, a baktériumok, az atkák és a por teljes mértékben kiküszöbölhetőek, ezáltal megakadályozva a különböző allergiás reakciók kialakulását.

A módszer másik nagy előnye az a finomsága, amellyel megtisztítja a szőnyegeket, mely során a színek újra élénkekké válnak, és a szőnyeg szálai ismét bolyhosak lesznek.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet