Az 1940-es években véletlenül feltalált mikrohullámú sütő mára már az egyik legalapvetőbb konyhai eszközzé vált, annak ellenére, hogy nagyon sokan megkérdőjelezik az ételek ily módon történő újramelegítését.
A vélemények természetesen megoszlanak a mikrohullámú sütő egészségre gyakorolt hatásáról, viszont vannak egyes ételek, amelyeket semmilyen szín alatt sem szabad a mikróban hőkezelni.
1. Főtt tojás
Ha nem akarod órákon át sikálni a mikro belsejét, akkor eszedbe se jusson a főtt tojást betenni a mikróba. A belsejében keletkező gőz miatt óriási nyomás keletkezik, amely egy idő után azt eredményezi, hogy a tojás szétrobban és az apró tojáscafatok mindent beterítenek.
2. Sárgarépa
Különösen akkor nem ajánlott a sárgarépát a mikróba tenni, amikor még nyers állapotában a héja is rajta van. A répa héján ugyanis apró homok és kavicsszemek tapadnak meg, amelyek akár szikrát is okozhatnak, a róluk visszaverődő mikrohullámok miatt. Ez a jelenség pedig visszafordíthatatlan károkat okozhat a mikrohullámú sütőben.
3. Feldolgozott húskészítmény
A feldolgozott húsok már tömve vannak adalékanyagokkal, sóval és különféle kémiai tartósítószerekkel, úgyhogy ebből a csapatból nem igen hiányzik a mikrohullámú sugárzás. Ezen anyagok találkozása a mikrohullámokkal akár szívproblémákat is kiválthatnak, ha sokat fogyasztjuk.
4. Víz
Ki hitte volna, hogy az egyszerű vizet sem érdemes a mikróban felforralni? Az elektromágneses hullámok a víz szuperhevüléséhez vezethetnek, amelyek miatt a víz molekulái instabilakká válnak. A forrázásveszélyről nem is beszélve.
5. Chili paprika
A chili paprika óriási mennyiségben tartalmaz kapszaicint, amely egy eléggé gyúlékony anyag. A mikrohullámok hatására a chili paprika elkezdhet füstölni és akár lángra is kaphat. Az így keletkező füst pedig bőr- és szemirritációt okozhat.
6. Csirke
A csirke veszélyes táplálék lehet abban az esetben, ha nem megfelelően készítjük el. Ha mégis mikrohullámú sütőben szeretnénk csirkét sütni, a valódi sülés/hőkezelés esélye elég csekély, ezért a hús potenciális baktériumforrássá is válhat. Ha tehetjük a nyers húsokat mindig alaposan süssük vagy főzzük meg, vagy láng felett egy serpenyőben, vagy grillen vagy akár sütőben stb.
7. Paradicsom és paradicsomszósz
Csakúgy, mint a főtt tojás esetében, a paradicsom is felrobbanhat, ha túl sokat hagyjuk a mikróban. A friss paradicsom óriási víztartalommal rendelkezik, ugyanígy a paradicsomszósz is előbb utóbb elkezd bugyborékolni és emiatt az egész mikró szósz-foltossá válik.