Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az 1940-es években véletlenül feltalált mikrohullámú sütő mára már az egyik legalapvetőbb konyhai eszközzé vált, annak ellenére, hogy nagyon sokan megkérdőjelezik az ételek ily módon történő újramelegítését.

A vélemények természetesen megoszlanak a mikrohullámú sütő egészségre gyakorolt hatásáról, viszont vannak egyes ételek, amelyeket semmilyen szín alatt sem szabad a mikróban hőkezelni.

1. Főtt tojás

Ha nem akarod órákon át sikálni a mikro belsejét, akkor eszedbe se jusson a főtt tojást betenni a mikróba. A belsejében keletkező gőz miatt óriási nyomás keletkezik, amely egy idő után azt eredményezi, hogy a tojás szétrobban és az apró tojáscafatok mindent beterítenek.

2. Sárgarépa

Különösen akkor nem ajánlott a sárgarépát a mikróba tenni, amikor még nyers állapotában a héja is rajta van. A répa héján ugyanis apró homok és kavicsszemek tapadnak meg, amelyek akár szikrát is okozhatnak, a róluk visszaverődő mikrohullámok miatt. Ez a jelenség pedig visszafordíthatatlan károkat okozhat a mikrohullámú sütőben.

3. Feldolgozott húskészítmény

A feldolgozott húsok már tömve vannak adalékanyagokkal, sóval és különféle kémiai tartósítószerekkel, úgyhogy ebből a csapatból nem igen hiányzik a mikrohullámú sugárzás. Ezen anyagok találkozása a mikrohullámokkal akár szívproblémákat is kiválthatnak, ha sokat fogyasztjuk.

4. Víz

Ki hitte volna, hogy az egyszerű vizet sem érdemes a mikróban felforralni? Az elektromágneses hullámok a víz szuperhevüléséhez vezethetnek, amelyek miatt a víz molekulái instabilakká válnak. A forrázásveszélyről nem is beszélve.

5. Chili paprika

A chili paprika óriási mennyiségben tartalmaz kapszaicint, amely egy eléggé gyúlékony anyag. A mikrohullámok hatására a chili paprika elkezdhet füstölni és akár lángra is kaphat. Az így keletkező füst pedig bőr- és szemirritációt okozhat.

6. Csirke

A csirke veszélyes táplálék lehet abban az esetben, ha nem megfelelően készítjük el. Ha mégis mikrohullámú sütőben szeretnénk csirkét sütni, a valódi sülés/hőkezelés esélye elég csekély, ezért a hús potenciális baktériumforrássá is válhat. Ha tehetjük a nyers húsokat mindig alaposan süssük vagy főzzük meg, vagy láng felett egy serpenyőben, vagy grillen vagy akár sütőben stb.

7. Paradicsom és paradicsomszósz

Csakúgy, mint a főtt tojás esetében, a paradicsom is felrobbanhat, ha túl sokat hagyjuk a mikróban. A friss paradicsom óriási víztartalommal rendelkezik, ugyanígy a paradicsomszósz is előbb utóbb elkezd bugyborékolni és emiatt az egész mikró szósz-foltossá válik.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!