KezdőlapHobby8 ok, amiért a szobanövények levelei megsárgulhatnak

8 ok, amiért a szobanövények levelei megsárgulhatnak

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Bármennyire is rohanó világot élünk, melyben alig marad hely a kötelező körökön kívül eső tevékenységekre – például növénygondozásra, mégis, zöld növények nélkül puszta, sivár és élettelen lenne az otthonunk. Még azok is bevállalnak egy kaktuszt vagy egy szívósabb szobanövényt, akik egyébként párhuzamosan haladnak a kertészkedéssel – ha másért nem, az otthon meghittsége érdekében.

A szobanövények azonban különálló „egyéniségek”, és még akkor is felléphetnek velük kapcsolatban problémák, ha a nagykönyv szerint, minden előírást betartva gondozzuk és ápolgatjuk őket. Mert bizony megtörténik, hogy elfelejtjük meglocsolni, vagy inkább kétszer adunk nekik vizet, mint egyszer sem (főként ha néhány hétre elutazunk). De a vírusok és különféle kártevők is megtámadhatják a kedvenc virágainkat – az itt felsorolt okok pedig stresszhelyzetbe kényszerítik a növényt, melynek előbb-utóbb látható jelei is mutatkoznak.

Az egyik legbosszantóbb, amikor sárgulni kezdenek a szobanövényeink levelei. Ennél egyértelműbb célzást, hogy valami nincs rendben, nem is adhat egy növény. Egyes esetekben könnyen meg lehet állapítani a baj forrását, így orvosolni is egyszerű, vannak viszont helyzetek, amikor a probléma inkább rejtélyes, így kísérletezni kell annak megoldásával, amíg szemmel látható javulás jelentkezik a növényen.

Ha teljesen sárga levelet látsz, azt steril vágószerszámmal el kell távolítanod a növényről, így az a tápanyagokat az egészséges levelekre összpontosíthatja. A sárga levélből már sosem lesz zöld, még akkor sem, ha sikeresen kijavítottad a hibát, így a növényed csak fölöslegesen pazarolná rá az energiáját. Nem kell aggódnod, ha a lakásod ékessége visszanyeri az egészségét, egy következő növekedési ciklusban majd új leveleket fejleszt ki.

A baj forrásának megtalálása viszont igazi türelemjáték, tehát lehetőleg tégy meg mindent annak érdekében, hogy ezt elkerüld – illetve megelőzd. Ha tudatában vagy már most annak a 8 kiváltó oknak, mely sárguló leveleket eredményezhet, talán időben kiküszöbölheted (vagy ha már bekövetkezett, akkor megállíthatod) a káros folyamatot.

1. Nedvességstressz

Egyetlen növény sem szeret tocsogni a vízben, de csontszáraz talajban sem érzi jól magát. Fontos a cserepes növények esetében, hogy inkább gyakrabban, de kevesebb vízzel locsoljuk őket, és minden öntözés előtt érdemes ellenőrizni a talaj nedvességét a mélyebb rétegekben is, hogy valóban indokolt-e újabb adag vízzel nyakon önteni, vagy sem. A rendszeresség és a mértékletesség tehát kulcsfontosságú, egyébként a növény akár tartósan is károsodhat.2. Normális öregedés

A növények is öregszenek, így ha a kedvenced már „benne van a korban”, teljesen normális, ha az alsó levelek megsárgulnak és lehullanak. Ebben az esetben nem kell aggódni. Ilyenkor segít, ha a főszárat visszavágod, hogy elősegítsd az új növekedést és a bokrosodást.

3. Hideg huzat

Egyes növények, főleg a trópusi fajták, igencsak érzékenyek a légáramlatokra. A hideg huzat gyakran eredményez levélsárgulást és -lehullást. Ha a növényt egyből intenzív hideg levegő éri, még ha csak rövid távon is, a levelek bebarnulhatnak vagy foltosodhatnak. A légkondicionáló is okozhat ilyen tüneteket, vagy télen egy nyitott ablak. Ha látjuk, hogy a növényünk nem érzi jól magát, költöztessük el, és növeljük a páratartalmat.

4. Fényhiány

A túl kevés fényt kapó növények levelei gyakran besárgulnak – a fényforrástól távol eső oldalon. Magyarán, amelyik levelet nem éri fény, az fog sárgulni, az ablakhoz közelebb lévő levelek pedig egészségesek maradnak. Ennek orvoslására remek módszer, ha hetente egyszer megfordítjuk a cserepet, így minden oldalra jut természetes fény. Az is megoldás, ha olyan helyet nézünk ki a növényünknek, ahol egyformán süti minden oldalát a nap. Télen azonban mesterséges növényvilágítás javasolt, amennyiben a probléma akkor is fennáll vagy újra jelentkezik.

8 ok, amiért a szobanövények levelei megsárgulhatnak
Fotó: 123RF

5. Tápanyaghiány

A növény levelei akkor is sárgulhatnak, ha a növény nem kapja meg az összes szükséges tápanyagot. Ezt okozhatja a víz magas kalciumtartalma, vagy a nitrogénhiány. Ha ez a probléma, akkor a növény felső levelei sárgulnak meg először. Más esetekben a sárgulás szokatlan mintázatát vehetjük észre. Például az erek sötétek maradhatnak, míg a köztük lévő szövetek sárgulnak. Létfontosságú, hogy pontosan meg tudjuk határozni, miből van többlet vagy hiány, egyébként amit jónak szánunk, azzal épp elpusztíthatjuk a növényünket.

6. Vírusfertőzés

Ha emiatt sárgulnak a növények levelei, akkor szétterülő sárga foltok formájában mutatkozik a probléma. Ezt torz levelek és szárak, valamint elszíneződött virágok kísérhetik. Sajnos a növények vírusfertőzései nem minden esetben gyógyíthatók, és a kór átterjedhet a közelbe lévő példányokra is, ezért érdemes azonnal elkülöníteni a beteg növényt a többitől, hogy megfékezzük a terjedést.

Megmenteni őt csak akkor van esélyünk, ha azonosítani tudjuk a vírust. Ha ez nem sikerül, és nem jelentkeznek a javulás jelei, bármennyire is fájó, de ki kell dobnunk a növényt. A szerszámokat pedig, melyekkel esetleg hozzányúltunk, fertőtlenítsük le alkohollal.

7. Kártevők

Általában a száraz belterekben érzik magukat a legjobban a kártevők, melyek megtámadhatják a szobanövényeidet. Ilyenek a levéltetvek és a pókhálós atkák, amik egyszerűen kiszívják a nedvet a levelekből és a szárból, csúnya foltokat hagyva maguk után.

Ellenőrizd, hogy a levelek alatt nem mutatkoznak-e a kártevők árulkodó jelei. Ha igen, a rovarölő szappan kiváló ellenük. Miután kiirtottad őket, növeld a páratartalmat (akár párásítóval, akár egy kaviccsal és vízzel megtöltött tálcával, melyre ráhelyezed a cserepes növényt).

8. Átültetés

Minden növény másképp reagál, ha új földbe kerül, ezért ne lepődj meg, ha az átültetését követően bestresszel. Ez egy normális módja annak, hogy a növény jelzi, hogy megpróbál beilleszkedni az új környezetébe. Ez akkor is előfordulhat, ha egy tökéletesen egészséges növényt ültetsz friss földbe, amelyet most vásároltál, de hirtelen besárgulnak a levelei.

A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, hogy időt adsz a növénynek, hogy a gyökerei megszokják az új környezetet, és megtalálják a tápanyagforrást az új talajban. Ebben az időszakban ne trágyázd a növényt. Ha új növényt hoztál haza, várj legalább egy hetet az átültetéssel, hogy legyen előbb ideje beilleszkedni az otthonodba.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet