KezdőlapHobbyA kertész szerint, ezek a jelek jelzik, ha beérett az almatermés -...

A kertész szerint, ezek a jelek jelzik, ha beérett az almatermés – ez a legideálisabb őszi időszak a szedésre!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A tél beköszönte előtt a gyümölcsösökben végzett utolsó nagy munka nem más, mint az őszi betakarítás. Ahhoz, hogy a leszedett gyümölcsök élettartama a lehető leghosszabb legyen fontos odafigyelni, hogy mikor és milyen módszerrel takarítjuk be őket. Így hát lássuk is, hogyan érdemes szedni és tárolni az almát.

Ősz, a gazdag termés betakarításának időszaka

Az ősz az egyik leggazdagabb évszak, hiszen a legtöbb gazda ekkor örülhet igazán az egész éves munka gyümölcsének. Az ősz az egyik leggyakrabban és legnagyobb mennyiségben betakarított sztárja pedig nem más, mint az édes és lédús alma, melynek leszedése akkor a legoptimálisabb, amikor a gyümölcs kellemes és édeskés illatot áraszt magából. A kellően megérett alma egyfajta „érési hormont” bocsájt ki magából, amely valójában nem más, mint az etilénként is ismert gáz.

Ha az alma megfelelően érett, akkor minden gond és erőltetés nélkül válik le a faágról, de ha még ezen jelek után sem lenne valaki biztos a dolgában, akkor jöhet a kóstolás, hiszen ahogyan a mondás is tartja: a puding próbája az evés. Amennyiben az alma még nem érett meg teljesen, az íze kissé keményítő ízű, tehát a legjobb, ha még várunk egy kicsit a betakarítással.

Az ideálisan beérett alma lédús, édes, intenzív ízvilágú, ragyogó színe van és jól viseli a szállítást, illetve ellenáll a különböző betegségeknek és a kártevőknek is. Amennyiben egész évben megfelelő gondozásban részesültek az almafáink, akkor jutalmul a tökéletes almatermés sem maradhat el.

Mikor érdemes leszüretelni az almatermést?

A népi hiedelem szerint az ősz közvetlenül Szűz Mária szeptember 8-i ünnepe után kezdődik s a régi idők embere ehhez igazította a termés begyűjtését is. A tulajdonképpeni mezőgazdasági év Szent Demeter napján, azaz november 8-án fejeződik be a naptári ősz pedig Szent András napján, november 30-án ér véget.

A balkáni népszokásokhoz híven szeptember 14-én a Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepén a gazdák már elkezdték előkészíteni a helyet a csűrökben az új termények betakarításához.

Az almaszedés megfelelő időpontja mára már sok éghajlati tényezőtől függhet, de általában szeptember és október között szokták betakarítani az almatermést.

A szakemberek azt javasolják, hogy előbb az édesebb almafajtákat takarítsuk be, a savanykásabbakat elér később is leszedni. Ha pedig konkrét időpontok közé szeretnénk szorítani az almaszüret legideálisabb intervallumát, akkor szeptember második felétől egészen október közepéig megejthetjük a nagy betakarítást.

Azonban nem árt odafigyelni a hirtelen jött hőmérsékletváltozásokra, hiszen a fagy nagyban károsíthatja a termést.

Néhány tipp ahhoz, hogy megállapíthassuk megfelelően beérett-e a gyümölcs, hiszen sok esetben előfordulhat, hogy becsapós az alma színe és idejekorán leszüretelik a terményeket.

A Red Delicious fajta például élénk mélyvörös színre vált, mikor megfelelőképpen beérett. Ha néhány csavarás után könnyedén leválik a fáról kezdődhet a betakarítás.

Magtesztet is végezhetsz: vágd ketté az almát és vizsgáld meg a magok színét. Ha a magok egyik fele világosabb és a másik fele sötétebb, akkor még 1-2 hetet érdemes a fán hagyni a gyümölcsöket. Ha az összes mag egyformán sötét színű, akkor szüretelhetünk.

Az almatermés betakarításának általános szabályai:

Az almát mindig a harmat felszáradása után szedjük le, a hőmérséklet azonban nem haladhatja meg a 15 Celsius fokot.
Először az édesebb fajtákat szüreteljük, majd a savanyúbbakat.
Az érett alma erőltetés nélkül leválik az ágról.
Az almát kézzel kell begyűjteni, elkerülendő a rázást és a földre potyogást.
• A nagyobb hatékonyság érdekében az almát a fakorona tövétől a tetejéig haladva kell elkezdeni gyűjteni.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet