A paradicsom az egyik legkönnyebben termeszthető zöldségféle, ráadásul az egyik legnépszerűbb is, melyet többféleképpen hasznosíthatunk. Talán ezért sem hiányozhat egyetlen konyhakertből sem az ízletes, pirosló termése. Bár nem igényel sok törődést, a paradicsom tudja, mit szeret. És ha te azt szeretnéd, hogy roskadozzanak az ágai a húsos gyümölcsöktől, akkor teljesíted azt a néhány kívánságát, amitől jól érzi magát.
A paradicsom imádja a meleget, ezért olyan helyre ültesd, ahol a lehető leghosszabb ideig éri a tűző nap. Lehetőleg kora reggel öntözd, amikor még hideg a talaj, hogy a felszabaduló pára ne árthasson a termésének. A leveleit sose locsold napkelte után, mert összeégnek. De minden szabály közül a legfontosabb az, hogy ne engedd elburjánzani a töveket!
A paradicsom metszése azt jelenti, hogy megszabadítod a növényt a fölösleges hajtásoktól. Ha levágod ezeket, arra ösztönzöd a növényt, hogy felfele növekedjen, ne pedig kifele – az alsó és oldalsó ágak ugyanis nem hoznak termést, csupán elveszik a növény energiáját a terméshozamtól. Bár sokan azt hinnék, a folyamat ennél jóval bonyolultabb, valójában ez a legjobb módja annak, hogy a paradicsompalánták bő termést hozzanak.
Fontos lépés a paradicsomtermesztésben, mégis a legtöbben kihagyják a metszést. Hogy miért? Míg egyesek időhiányra vagy egyszerűen csak feledékenységre hivatkoznak, addig mások nem is tudnak róla, hogy a paradicsomot igenis meg kell metszeni. Rengeteg tévhit kering, miszerint a metszés valójában káros lehet a növényre. Ez nem igaz, amennyiben helyesen hajtjuk végre – magyarázza Nikhil Arora, kertészeti szakértő.
Arora szerint a paradicsomnövények metszése számos előnnyel jár. Megelőzhetők vele bizonyos gombabetegségek, javítható általa a termés minősége, szellősebbé teszi a növény szerkezetét, ami segíti a fejlődésben. Donna Letier, kertészeti szakértő hozzáteszi, a metszéssel több fény jut a növény kritikus részeibe. „A metszés [által a növény] az energiát a gyümölcsök létrehozására és érlelésére fordítja ahelyett, hogy több levelet hozna létre” – fogalmazott.
Hogyan kell megmetszeni a paradicsomnövényeket?
A metszés több, mint néhány elhalt levél vagy a beért termés levágása. Íme a folyamat legfontosabb lépései, melyet érdemes betartanod:
1. Készítsd elő a kellékeket, és győződj meg arról, hogy a metszőollód éles és tiszta. Kesztyűt is érdemes használnod, hogy megóvd a bőröd a sérülésektől.
2. A megfelelő napszak kiválasztása: „ügyelek arra, hogy száraz napokon metszek, mivel a nedves lombozat könnyen terjesztheti a betegségeket, és gyakran reggel kertészkedem a paradicsomosban, hogy elkerüljem a teljes hőséget és a napsugarakat” – osztja meg tippet Ali Mills, kertészmérnök.
3. Mindig alulról kezdd. Vágj le minden olyan ágat, amely a talajhoz ér. Aztán, felfelé haladva szabadítsd meg a növényt az oldalhajtásoktól, azoktól, melyek a főszár és az ágak közötti V térben nőnek. A pár centis hajtásokat az ujjaiddal is lecsípheted, a nagyobbakhoz már használj nyesőollót.
4. Azután láss hozzá a metszéshez, miután a paradicsom virágzani kezd. Egy-két főszár elegendő a bő terméshez. Az oldalhajtásokat pedig rendszeresen érdemes lecsípned, hogy a növény az energiáját ismét a gyümölcstermesztésre irányítsa.
5. A szezon végéig végezz karbantartási metszést. Távolíts el minden fonnyadt, sárguló vagy beteg levelet – a lenti levelek idősebbek, és eltávolíthatók a légáramlás javítása és a betegségek megelőzése érdekében.
6. Vedd célba az árnyékos területeket. Mills eltávolítja azokat a leveleket is, amelyek árnyékolják a termést, így a napfény könnyedén elérheti és beérlelheti azokat.
7. De csak óvatosan azzal az ollóval! Ne metssz túlságosan. Soha ne távolítsd el egyszerre a növény lombozatának több mint egyharmadát, figyelmeztet Mills. Győződj meg róla, hogy meg tudod különböztetni a paradicsom növekvő hajtását (amely a szár végén vagy tetején található) és az eltávolítani kívánt oldalhajtásokat.
A paradicsom gondozására vonatkozó általános tippek
1. A paradicsom szereti a meleget és a napsütést. Nyáron 18 és 32 Celsius fok között érzik jól magukat, és napi 6-8 óra teljes napsütést igényelnek.
2. A paradicsomnövények érzékenyek a nedvességre. A legjobban a nedves, de nem vizes talajban érzik jól magukat, és hagyni kell, hogy az öntözések között kissé megszikkadjon a földjük.
3. A konténerben nevelt paradicsom több öntözést igényel. Ezt általában fonnyadással jelzi, de lehetőleg ne várd meg a teljes kiszáradást!
4. A tápanyagokban gazdag talaj elengedhetetlen. A paradicsom nagy tápanyagigényű növény – ha egészséges, termékeny talajba ülteted, máris előrébb jársz.
5. Trágyázz még a szezon elején. Ez elősegíti az erős növekedést. A szezon későbbi szakaszában a magas foszfortartalmú műtrágyára, például szerves csontlisztre való áttérés segíti a termést.
6. Ne félj a metszéstől! Amennyiben helyesen csinálod, nem árthatsz vele a növénynek, csak segítesz neki.