KezdőlapHobbyA kertész szerint így kell felkészíteni a rózsákat a télre - Ezt...

A kertész szerint így kell felkészíteni a rózsákat a télre – Ezt a műveletet tilos ősszel elvégezni!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A rózsák a legkedveltebb kerti virágok közé tartoznak. Akár hibrid tearózsát, floribunda rózsát, bokorrózsát vagy valamilyen más rózsafajtát ültetünk, amint ősszel elkezd lehűlni az idő, fel kell készíteni a növényeket a télre, és gondoskodni kell a védelmükről.

Az őszi ápolás és a télre való felkészülés során sok múlik azon, milyen típusú rózsáról van szó, illetve az éghajlati körülményektől is. Általánosságban elmondható, hogy a fajtától is függően minél keményebb a tél, annál nagyobb szükség lesz a rózsák további védelmére.

Metszés

Ha a rózsabokrok metszéséről van szó, az ősz nem a megfelelő időpont erre. Valójában, hacsak nincs sérült vagy törött ág, egyáltalán nem szabad ilyenkor megmetszeni a rózsákat.

A metszés regenerálódásra és új növekedésre ösztönzi a növényt. Ha ez késő nyáron vagy kora ősszel történik, az katasztrofális eredményekkel járhat, mivel minden új, késői hajtás veszélyezteti a rózsabokrot.

A zsenge új hajtások és szárak növekedésük során energiát vesznek el a növénytől, és amikor a fagyok beköszöntenek, nemcsak a friss hajtások halhatnak el, hanem akár az egész bokor is kifagyhat.

A metszéssel nem árt várni tél végéig, vagy közvetlenül a tavasz kezdetéig. Ilyenkor a rózsák nyugalmi állapotban vannak, és nem próbálnak meg új hajtásokat hozni, amíg a levegő fel nem melegszik.

Ha mégis van néhány sérült rész, amit feltétlenül le kell vágni ősszel, mindig éles, tiszta metszőollót használj. A tiszta vágások gyorsabban begyógyulnak, és kevésbé valószínű, hogy problémát okoznak a rózsabokornak.

Védelem a hidegtől és a hótól

A téli fagytól való védelem a termesztett rózsa típusától is függ.

Hibrid és tearózsák

A hibrid és tearózsák a legnépszerűbb rózsabokrok közé tartoznak, és történetesen a legtöbb védelmet igénylik. Az ősz közepe után gereblyézd össze a lehullott leveleket a rózsabokrok körül, ezek ugyanis a kártevők és betegségek rejtekhelyei lehetnek.

Ezután fedd le a rózsabokrok tövét körülbelül 15 cm vastagon fűrészporral vagy komposzttal. A hibrid és tearózsák esetében itt találhatók az oltványok, amik a legérzékenyebb részek, és feltétlenül meg kell védeni azokat a hidegtől.

Futórózsák

A futórózsáknak általában több gondot okoz a téli időszakban a szél, mint a hideg, ez ugyanis kárt tehet az ágaikban. De a nagy mennyiségű hó és jég is károkat okozhat.

Ha a futórózsák egy lugasra vannak felvezetve, egyszerűen annyi a dolgod, hogy biztonságosan rögzíted azokat a szerkezethez. Ez megakadályozza, hogy az erős téli szél letörje vagy megsértse a vesszőket.

Ha nem kapaszkodnak semmilyen szerkezethez, a folyamat egy kicsit másképp zajlik. Az egyszerű kikötés ugyanis nem nyújt elegendő támaszt vagy védelmet. Ehelyett gyűjtsd össze a vesszőket, kötözd át azokat szorosan, fektesd le a kötegeket a földre, és fedd le azokat körülbelül 15 cm vastagon szalmával, fűrészporral vagy komposzttal. Ez megvédi a vesszőket a téli időjárás káros hatásaitól.

Bokorrózsák

A bokorrózsákat a legegyszerűbb felkészíteni a télre, ugyanis erős a gyökérzetük és általában rendkívül jól tűrik a hideg időjárást, ezért csak tartós nagy fagyok esetén van szükségük némi védelemre.

A bokrok körül össze kell gyűjteni az elszáradt leveleket, és a tövek körül körülbelül 7-10 cm vastag komposztréteget kell felhalmozni. Ez segít megvédeni a tövet az állandó fagyástól és olvadástól, és tápanyagot biztosít, miközben fokozatosan lebomlik.

Tápszerezés

A rózsákat csak a kora tavaszi és nyári hónapokban kell tápszerezni. A késő nyári vagy kora őszi tápozás sokkal több kárt okoz, mint hasznot, mivel a metszéshez hasonlóan késői növekedésre ösztönzi a növényt, ami sebezhetővé teszi azt.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet