A citrom a citrusfélék közé tartozó növényfaj, aminek termése rendkívül gazdag C-vitaminban, folsavban és számos egyéb hasznos tápanyagban. A gyümölcsöt először az arabok hozták be Európába, Amerikába pedig Kolumbusz Kristóf juttatta el a 15. század végén.
A citrom fogyasztásának számos egészségügyi előnye van: erősíti az immunrendszert, serkenti az emésztést, jótékony hatása van a májra, ugyanakkor javítja a hangulatot és az összpontosítást, miközben csökkenti a szorongást és a depressziót – erre már önmagában a citrom illata is elegendő.
Éppen ezért sokan ajánlják a citromos víz fogyasztását, ami segíthet a fogyásban, ragyogóvá teheti a bőrödet, és biztosítja, hogy a szervezeted hozzájusson a megfelelő működéshez szükséges C-vitaminhoz és más fontos tápanyagokhoz.
A legjobb módja annak, hogy mindig legyen friss citrom a konyhádban, ha ültetsz egy saját citromfát. Bár a citromfák általában olyan helyeken tudnak virágozni és teremni, ahol egész évben meleg van, ha beltérben tartjuk, hidegebb éghajlaton is teremhet.
A legegyszerűbb, ha már meggyökereztetett palántákat vásárolunk kertészetekben, és azokat ültetjük át, de akár magról is megpróbálhatunk citromfát nevelni. Ehhez nincs szükség másra, mint egy darab organikus citromra. Ha ezt a megoldást választjuk, mindenképpen bio citromra van szükség, mivel a kezelt citromok gyakran nem tartalmaznak csíraképes magokat.
Előkészületek
A citrusfélék legjobban olyan virágföldben fejlődnek, amely tőzeg, perlit, vermikulit és szerves trágya keverékét tartalmazza. Ehhez olyan szerves tápszert válasszunk, amit kifejezetten cserépben nevelt citromfák számára fejlesztettek ki. Figyeljünk arra is, hogy a talaj elég laza és jó vízelvezetésű legyen. Ha túl tömörnek érezzük a talajt, kéregdarabokat is adhatunk hozzá, hogy könnyebbé, levegősebbé tegyük.
Fontos a megfelelő cserép kiválasztása is. Kezdetben ültessük a magot egy kisebb cserépbe, mivel ebben könnyebb fenntartani a talaj megfelelő nedvességét. Ha a talaj túl nedves marad egy nagy konténerben, a fiatal fa még fejletlen gyökérrendszere elrothadhat.
Választhatunk terrakotta vagy műanyag cserepet is, esetleg faládát, de minden esetben győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott edényen legyenek vízelvezető lyukak. Vegyük figyelembe azt is, hogy bár a mázas terrakotta cserepek jobban mutatnak, a műanyag ültető edényeket könnyebb mozgatni, ami különösen akkor fontos, ha az évszakok függvényében változtatnunk kell a növény helyét.
Fényviszonyok
A citromfáknak sok fényre van szükségük, legyen az napfény vagy mesterséges fény, különösen, amikor hajtanak – körülbelül napi 10-14 óra fényt kell biztosítanunk nekik. Lehetőleg déli fekvésű ablakba vagy teraszra helyezzük, de ha erre nincs lehetőségünk, növénytermesztéshez kialakított LED lámpákkal is pótolhatjuk a természetes fényt.
Vízigény
Fontos, hogy a talaj egyenletesen nedves legyen. Ha a szobában tartod a növényt –legalábbis télen –, mivel a legtöbb lakásban nem elég nagy a páratartalom, naponta biztosítanod kell a szükséges párát a fa számára – ezt úgy is megteheted, hogy egyszerűen egy kis vízzel permetezed a leveleit.
A citrusfélék a ritkább, de mély öntözéseket részesítik előnyben a gyakoribb, de felszínesebb öntözéshez képest, különösen, ha a szabadban tartjuk a növényeket. Akkor kell öntöznünk, ha a talaj körülbelül 10-15 cm mélyen száraz. Ugyanakkor a levelek állapota is segíthet megállapítani a vízzel kapcsolatos problémák forrását. Ha a levelek sárgulni kezdenek, és nem élénkülnek fel az öntözés után, akkor túlöntöztük a növényt. Ha azonban fonnyadni kezdenek, de öntözés után láthatóan erőre kapnak, nem biztosítottunk elég vizet a citromfának.
Általában a heti egyszeri vagy kétszeri öntözés megfelelő lehet, de ez az évszaktól és az időjárási viszonyoktól is függ.
Ültetés
Először is nedvesítsd át a talajt egy vödörben, és töltsd fel vele a kiválasztott cserepet. Hagyj körülbelül 2 és fél cm helyet a cserép pereméig. Vágd félbe a citromot, és válaszd ki a legnagyobb, legszebb magot. Távolítsd el róla a gyümölcshúst, akár úgy, hogy lemosod, vagy lenyalogatod, de figyelj arra, hogy a mag ne száradjon ki, mert ebben az esetben nem fog kicsírázni. Ültesd a magot körülbelül 1-2 cm mélyen a földbe, és fedd be teljesen földdel. Öntözd meg óvatosan – használhatsz egy szórófejes flakont, vagy öntözőkannát is.
Ezután fedd le a cserepet légáteresztő fóliával, hogy melegen és nedvesen tartsd a magot. Tartsd a cserepet meleg helyen, de vigyázz, nehogy túlságosan felforrósodjon vagy kiszáradjon, mert ebben az esetben a mag elrothadhat. Körülbelül két hét múlva ki kell csíráznia, ekkor eltávolíthatod róla a fóliát, és napos, meleg helyre teheted a növényt.
A növekvő fa gondozása
A növekvő fának tápanyagokra is szüksége van ahhoz, hogy egészséges maradjon. Ehhez nagyszerű lehet valamilyen szerves trágya, például komposzt vagy vermikomposzt. Ezt évente csak egy vagy két alkalommal kell biztosítanod a számára, és vedd figyelembe, hogy még mindig jobb, ha kevesebbet trágyázol, mintha túl sokat.
Arra is figyelj, hogy a talaj mindig nedves legyen, különösen, amikor a fa még fiatal, de soha ne hagyd, hogy vízben álljon. Emellett gondoskodj arról, hogy elegendő fényt kapjon – napi legalább 8, de lehetőleg 10 órát.
Ha türelmetlen vagy, és szeretnél minél előbb saját termésű citromot szüretelni, akár cserepes citromfát is vásárolhatsz ahelyett, hogy magról ültetnéd. Ennek előnye, hogy a citromfa már az első évben elkezdhet gyümölcsöt teremni.