A paradicsom termesztése sokak számára kihívást jelenthet, és az egyik leggyakoribb probléma a késői érés. Ha te is ezzel a problémával szembesülsz, nem árt, ha tudod, hogy van néhány tényező, ami befolyásolhatja ezt a folyamatot.
A paradicsom késői érésének több oka is lehet, és minden problémára léteznek specifikus megoldások. Függetlenül attól, hogy milyen tapasztalattal rendelkezel a paradicsomtermesztésben, ha bizonyos körülmények nem megfelelőek, az hatással lehet a termésre, és késleltetheti az érési folyamatot. A legtöbb ilyen probléma azonban a megfelelő intézkedésekkel megoldható.
A paradicsom termesztése egyszerű feladatnak tűnhet, de van néhány tényező, ami károsíthatja a palántákat.
Miért érik későn a paradicsom
Amikor a palántákat hagyjuk szabadon nőni, és nem metsszük vissza az oldalhajtásokat, a növény energiái minden irányba megoszlanak, és bár sok termése lehet, nem marad elég energiája ahhoz, hogy meg is érlelje azokat.
A mellékhajtások eltávolítása rendkívül fontos a növény egészségének megőrzése szempontjából.
Ha levágjuk az oldalhajtásokat, a növény minden energiája a maradék 1-2 főhajtásra összpontosulhat, ezenkívül ezzel biztosíthatjuk a levegő megfelelő áramlását, és csökkenthetjük a betegségek kockázatát is. Ezt a ritkítást ajánlott heti gyakorisággal megismételni.
Egy másik lehetséges ok, amire sokan nem is gondolnak a hő stressz. A legtöbben azt gondolják, hogy a paradicsom meleg, napos időben érik a legjobban. De a szélsőséges hőmérsékletek, a túlzott napsütés és a vízhiány valójában plusz megterhelést jelentenek a növénynek, és lelassíthatják az érési folyamatot.
A paradicsom éréséhez az optimális hőmérséklete legfeljebb 25 Celsius-fok. Ha a hőmérséklet meghaladja a 30 Celsius-fokot, a paradicsom színéért felelős pigmentek, a likopin és a karotinoidok termelődése károsodik.
A paradicsom éréséhez elengedhetetlen tápanyagok a nitrogén, a foszfor és a kálium. A nitrogénre a vegetatív növekedés korai szakaszában van szükség, míg a foszfor a virág- és termésképzést serkenti.
A kálium szintén döntő szerepet játszik a fotoszintézis és a termés beérésének szabályozásában. A szakértők szerint, amikor a paradicsomok elérik maximális méretüket, már minden szükséges tápanyagot felvettek az anyanövénytől, ezért ilyenkor már szükségtelen a tápszerezés.
A helytelen öntözés szintén megakadályozhatja a paradicsom érését, ezért fontos, hogy a talaj jó vízelvezetésű legyen. Öntözd rendszeresen a növényeket, de szem előtt tartva az igényeiket.
A túl sok napfény megégetheti a növényeket. Érdemes eltávolítani a legalsó leveleket, és védeni a növényt a közvetlen napsugaraktól.
Ezenkívül a földrajzi régió is befolyásolhatja a paradicsom érési ciklusát. Az alacsonyabb hőmérsékletű területeken hosszabb ideig tarthat, amíg a termés beérik. Az érés felgyorsítása érdekében megpróbálhatod levágni a növény csúcshajtásait, vagy próbálkozhatsz inkább koktélparadicsom termesztésével, ami gyorsabban beérik.