KezdőlapHobbyA kutyák is képesek emberi érzelmekre

A kutyák is képesek emberi érzelmekre

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Bár néhány évvel ezelőtt a tudósok váltig állították, hogy a kutyák képtelenek az emberekhez hasonló érzésekre, most mégis úgy tűnik, hogy kedvenceink képesek megérteni motivációnkat, vágyainkat és szándékainkat.

A tudósok rájöttek, hogy a kutyák háziasítása során olyan képességek fejlődtek ki bennük, amik az emberi érzésekhez hasonlatosak. “Mentalizációnak” nevezték el azt a folyamatot, amely során a házi kedvencek képesek megérteni gazdáig érzéseit.

Marc Bekoff, a University of Colorado egyetem professzora egyetért az elmélettel és elképzelhetőnek találja, hogy a kutyák irányába támasztott elvárások, miszerint szeressenek minket, hűségesek legyenek, szomorúak, ha épp mi is, képessé tehette a kutyákat arra, hogy felfogják mindezen érzelmek mélységeit.

Emellett Dr. Frederike Range professzor úgy véli, hogy a legerősebb érzelmek, amiket már biztosan értelmezni tudnak a kutyák, az az ellenszenv és az egyenlőtlenség. További merész elméleteket elhamarkodott lenne felállítani, ugyanis az eredmények jelen pillanatban csupán részlegesnek mondhatók, mivel a kutatások még nem fejeződtek be.

A kutyák háziasítása feltehetőleg 10.000 évvel ezelőtt kezdődött, az ősükből, a szürke farkasból, és ahogy méretük is továbbfejlődött (jelen pillanatban egy átlagos kutya 10%-al kisebb, mint őse), úgy bizonyos emberi tulajdonságok is átöröklődhettek rájuk.

Bévé

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet