KezdőlapHobbyA szakértő szerint így kell megmetszeni és átteleltetni a muskátlit

A szakértő szerint így kell megmetszeni és átteleltetni a muskátlit

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A muskátli rendkívül népszerű kerti virág, de balkonládákban, ablakokban is gyakran előfordul, és egész nyáron gyönyörködhetünk a virágaiban. Egynyári növényként is tartható, de egy kis gondoskodással átteleltethető.

A muskátli nem viseli jól a hideget, ezért ősszel, még az első fagyok beállta előtt meg kell metszeni és védett helyre költöztetni a növényeket, hogy a következő tavasszal újra virágozzanak.

A muskátli metszése ősszel

A muskátlinak kifejezetten jót tesz, ha ősszel megmetsszük. Azzal együtt, hogy melegebb környezetbe helyezzük a növényeket, és csökkentjük az öntözést a tél folyamán, a metszés is hozzájárul ahhoz, hogy a muskátlik tavasszal a lehető legjobb állapotban legyenek.

A muskátlik őszi metszése segít eltávolítani az elhalt vagy beteg részeket, amelyek egyébként menedéket biztosíthatnának a kártevőknek vagy betegségeknek.

Ugyanakkor ez arra ösztönzi a növényt, hogy a gyökérfejlődésre fordítsa az energiáit, és így jobban viseli a hideget.

A muskátlikat számos betegség, köztük gombás és bakteriális betegségek is megtámadhatják, de ezek közül többet is megelőzhetünk, ha eltávolítjuk a beteg, vagy elhalt növényi részeket.

A muskátli teleltetése

A muskátlikat még az első fagyok beállta előtt védett helyre kell költöztetni. A muskátlikat tulajdonképpen kétféleképpen teleltethetjük: cserépben vagy nyugalmi állapotban.

Ha cserépben szeretnénk átteleltetni a növényt, körülbelül az egyharmadáig kell visszavágnunk, és egy fagytól védett helyen tartanunk. Ha nyárra kiültettük a növényeket a kertbe, ki kell ásnunk azokat, és cserépbe ültetni.

A muskátlikat ugyanakkor nyugalmi állapotban is könnyű átteleltetni, ami azt jelenti, hogy teljesen visszametsszük, és lényegében csak a gyökérzetet tartjuk meg.

Bármelyik módszert is választod, mindig figyelj arra, hogy a metszéshez tiszta és éles metszőollót használj, hogy a vágási felület könnyen begyógyuljon, és megakadályozd az esetleges betegségek terjedését a növények között. Ugyanakkor, mielőtt bevinnéd a muskátlit a szabadból, győződj meg arról, hogy mentes a kártevőktől.

Ha a muskátlit inkább meleg és világos helyen, beltérben szeretnéd tartani a tél folyamán, csak minimálisan kell megmetszened a növényeket. Távolítsd el a száraz leveleket, valamint más, elhalt részeket, és adj rendezettebb formát a töveknek.

Tavasszal ismét meg kell metszeni a növényeket, hogy bokrosabbak legyenek, és új erőre kapjanak. A tavaszi metszés során a levágott szárakat akár dugványként is felhasználhatjuk a növény szaporítására.

Ahhoz, hogy a muskátlik szobanövényként átteleljenek, világos és napos helyre van szükségük, ahol a hőmérséklet állandóan körülbelül 12-18 Celsius-fok között marad. A téli hónapokban az öntözéssel is óvatosabbnak kell lenni, hogy elkerüljük a gyökérrothadást, ami akkor következik be, ha a növények hosszú ideig vízben állnak.

Öntözés előtt ellenőrizd a talajt az ujjaddal, és győződj meg arról, hogy annak felső néhány centimétere száraz, így elkerülheted a túlöntözést.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet