Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A tej szinte minden háztartásban megtalálható, számos étel és sütemény elkészítéséhez felhasználhatjuk. Ebben a cikkben viszont azt mutatjuk meg, hogy használhatod a tejet a kertedben.

1. Trágya helyett

A tej trágyaként való felhasználása rendkívül jó hatással van a növényekre, megerősíti azokat. A tejben található tápanyagok épp olyan jó hatással vannak a növényekre, mint az állatokra, vagy az emberekre. Ezeknek a tápanyagoknak köszönhetően gazdagabb termést kapunk.

2. Gombaölő szer helyett

A gombás vagy penészes leveleket tej és víz keverékével kezelhetjük. Ezt a következőképpen készíthetjük el: keverjünk össze tejet és vizet 1:3 arányban. Öntsük ezt a keveréket egy szórófejes palackba, és permetezzük be ezzel a növényeket 10 napban egyszer. Ezt a módszert megelőző jelleggel is alkalmazhatjuk.

3. Javítja a talaj minőségét

Ha tejet öntünk a talajra, amibe ültetni akarunk, az sokkal jobb minőségű lesz, mert felszívja a tejből a vitaminokat és tápanyagokat. Egyes kertészek tejport használnak, de használhatunk vízzel hígított tejet is.

4. Megvédi a paradicsomot

Annak érdekében, hogy megóvjuk a paradicsompalántákat a penésztől és más betegségektől, készíthetünk természetes permetezőszert 1 rész tejből és 9 rész vízből. Permetezzük a palántákat ezzel a keverékkel havonta egyszer.

5. Elpusztítja a bogarakat

Ezenkívül a tej és víz keverékéből készült keverék a bogarak ellen is hatásos.

6. Tej és melasz keverékét is használhatjuk

Ha a tejet melasszal keverjük, jobb hatást érhetünk el, ami a növények egészségét illeti. Ez a keverék gazdag szénhidrátokban, így a növények erősebbek és ellenállóbbak lesznek. Ha zavarónak találjuk a keverék erős szagát, felhígíthatjuk egy kevés vízzel.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!