KezdőlapHobbyAz állatorvos felsorolta azt az 5 kutyafajtát, amit soha nem tartana!

Az állatorvos felsorolta azt az 5 kutyafajtát, amit soha nem tartana!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Egy Ben nevű állatorvos egy TikTok videóban elárulta, melyik az az 5 kutyafajta, amit ő maga soha nem tartana, nagyrészt az egészségügyi problémák véget nem érő listája miatt.

Ben azzal kezdte a videót, hogy elmondta, korábban már összeállított egy hasonló listát, de meglepően könnyűnek találta, hogy felsoroljon további 5 kutyafajtát. Azt is leszögezte, hogy ez természetesen csak az ő véleménye, és ha a kutyák bármelyike segítségre szorulna, természetesen befogadná őket.

Az első kutyafajta, amit Ben soha nem tartana, a dobermann, mégpedig egy súlyos egészségügyi probléma miatt, ami állatorvosként traumatizálta.

A dobermann gyakran küzd szívbetegséggel – Fotó: 123RF

„Sok kedves, aranyos dobermannal találkoztam már, de megdöbbentő, hogy milyen sokan szenvednek közülük egy bizonyos szívbetegségben, az úgynevezett dilatatív vagyis tágulásos kardiomiopátiában. A dobermannok több mint fele szenved ebben a betegségben. Jellemzően rossz a prognózisa. Láttam már olyan dobermannt, aki a szemem előtt esett össze holtan, mielőtt bármit tehettem volna érte. Ez elég traumatikus élmény volt ahhoz, hogy soha többé ne akarjak egyet sem” – magyarázta az állatorvos.

A második kutya, amit Ben kiemelt, a border collie. Elmondta, hogy ezek a kutyák viszonylag egészségesek, bár egy kissé hajlamosak az epilepsziára, de az ok, amiért nem választaná ezt a fajtát, egészen más.

Ezt a 3 kutyafajtát sose tartsd lakásban, mert megőrülnek – javasolja egy kutyaidomár
A border collie hajlamos az epilepsziára – Fotó: Freepik

„Úgy gondolom, hogy ez a kutyafajta nem alkalmazkodik jól a háziállatként való ülő életmódhoz; az agyukat folyamatosan stimulálni kell. Dolgozni akarnak, és ha nincs elfoglaltságuk, akkor egy kicsit megzavarodhatnak. Ha juhtenyésztő lennék, tartanék egyet, de mivel nem vagyok, nem hiszem, hogy az életmódom lehetővé tenné, hogy megadjam neki, amire szüksége van” – mondta.



Hozzátette, hogy azok a kutyák, amik nem mozognak eleget, nyugtalanná válhatnak, és kényszeres viselkedési minták alakulhatnak ki náluk, például körbe-körbe forognak.

A boxer sok betegségre hajlamos – Fotó: 123RF

Ben szerint a boxerek is meglepően sok betegségre hajlamosak. „Sok nagyon kedves példánnyal találkoztam már, de a genetikai problémák listája, amelyekre hajlamosak, eléggé megdöbbentő” – mondta, kiemelve, hogy ezek a kutyák az eddig végzett tanulmányok alapján 74 különböző betegségre hajlamosak.

Ami a dán dogot vagy más néven német dogot illeti, Ben úgy véli, egyszerűen nem lenne elég helye ezeknek a hatalmas kutyáknak.

A dán dog hatalmas méreteivel sok helyet foglal a lakásban – Fotó: 123RF

„Azt hiszem egyszerűen nem rajongok a nagytermetű kutyákért, nem elég nagy az autóm, az otthonom. Az állatorvosi számlák is hatalmasak lennének, mivel a gyógyszereket testsúly szerint adagolják.”

Ezenkívül azt is elmondta, hogy ezek a kutyák általában csak körülbelül 7 évig élnek, és tudva, milyen korán elveszíthetné kedvencét, nem szívesen választana ilyen fajtát.

A simaszőrű retriver rendkívül hajlamos a rák egy agresszív formájára – Fotó: 123RF

A lista utolsó helyén egy rendkívül népszerű, családbarát kutya szerepel, a simaszőrű retriever.

„Ezek a kutyák rendkívül hajlamosak a rák egy agresszív formájára, az úgynevezett histiocytás sarcomára. A simaszőrű retrieverek körülbelül 50%-a rákban hal meg” – magyarázta az állatorvos.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet