KezdőlapHobbyAz „ideális” szobahőmérséklet, amivel még melegen tarthatjuk a lakást, és rengeteget spórolhatunk

Az „ideális” szobahőmérséklet, amivel még melegen tarthatjuk a lakást, és rengeteget spórolhatunk

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A növekvő energiaszámlák miatt idén télen sokan próbálnak spórolni a fűtésen, de a szakértők szerint van egy bizonyos „ideális” hőmérsékleti tartomány, amit érdemes megtartani – így az otthonunk kellemesen meleg maradhat, és a számlákon is spórolhatunk.

Egy angliai bojlereket forgalmazó cég alapítója, Andy Kerr szerint az ideális szobahőmérséklet télen 18 és 20 fok között van. „A téli hónapokban csábító lehet magasabb hőmérsékletre állítani a termosztátot. De a különböző hőmérsékletekkel való kísérletezés csökkentheti az energiaszámlákat, és potenciálisan jobb éjszakai alváshoz vezethet” – magyarázta.

„Ahelyett, hogy egy hőmérsékletet állítanánk be egész napra, érdemes váltani a nappali és az éjszakai hőmérsékletek között, mert ez egyrészt kényelmesebb lehet, másrészt csökkentheti az energiafelhasználást is. A programozható termosztátokkal ez különösen egyszerű” – mondja a szakértő.

Kerr szerint nem érdemes egész nap bekapcsolva hagyni a fűtést, mert így a bojler folyamatosan energiát használ, sokkal energiahatékonyabb és olcsóbb, ha csak akkor kapcsoljuk be, amikor meleg vízre vagy fűtésre van szükségünk, és arra a hőmérsékletre állítjuk a termosztátot, amit megfelelőnek érzünk az otthonunkban.

„Attól, hogy magasabb hőmérsékletre állítjuk a termosztátot, a rendszer nem melegszik fel gyorsabban, viszont hosszabb ideig használ energiát, hogy elérje a kívánt magasabb hőmérsékletet” – magyarázta Kerr.

Hozzátéve, hogy ez nemcsak plusz energiafelhasználást, hanem energiaveszteséget is eredményez. A hőveszteség kifejezetten jelentős lehet, amennyiben a lakás nincs megfelelően szigetelve.

Egy másik szempont, amire érdemes odafigyelni, hogy a fagyos időjárás miatt a csövekben lévő víz megfagyhat, ami akár károsíthatja is a rendszert. Kerr szerint általában tanácsos a termosztátot minimum 10 fokon tartani, hogy elkerüljük a csövek befagyásának kockázatát.

David Lukeman, a North West Heating Solutions ügyvezető igazgatója szerint az ideális hőmérséklet személyes preferencia kérdése, de vannak bizonyos hőmérsékletek, amiket kerülni kell. A téli időszakban a levegőben lévő extra nedvesség miatt fokozott a penészképződés kockázata, különösen az ablakok környékén, ezért Lukeman szerint a 12-14 fok is túlságosan alacsony hőmérséklet, ami elősegítheti a penészgomba szaporodását.

„Az alacsony hőmérséklet az otthonokban több problémát okozhat, mint gondolnánk, és az egyik ilyen probléma a penész és a nedvesség kialakulása” – tette hozzá egy másik szakértő, Karl Huckerby, aki megerősítette, hogy az ideális hőmérséklet 18 és 21 fok között van, de a hálószobában éjszakára érdemes 18 fokot beállítani a pihentetőbb alvás érdekében.

Brian Roberts, a HybridTec vezető oktatója szintén azt mondja, hogy a 18-21 fok közötti hőmérséklet lehet az ideális, hogy még meleg legyen az otthonunk, de a számlák se szökjenek az egekbe. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint pedig a 18 fok az ideális hőmérséklet az egészséges emberek számára – természetesen megfelelő öltözékben.

„A gyakorlatban figyelembe kell vennünk az egyének életkorát és egészségi állapotát is” – teszi hozzá Roberts. Az újszülöttek, idősek, valamint azok, akiknek legyengült az immunrendszere, valamivel magasabb hőmérsékletet igényelhetnek. De a már említett hőmérsékleti tartomány lehet a leghatékonyabb és egyben legköltséghatékonyabb.

Kerr szerint ugyanakkor azzal is rengeteget spórolhatunk, ha a megszokott és kényelmes 20 foknál akár egyetlen fokkal is kevesebbre állítjuk a termosztátot. Natasha Berthiaume, a Hometree márka igazgatója szerint is fontos, hogy tudatosan használjuk a fűtést, és egy kicsivel alacsonyabb hőmérsékletre állítsuk be a termosztátot.

Az ő véleménye szerint megfelelő szigetelés mellett hatékonyabb lehet, ha csak napi néhány órára kapcsoljuk be a fűtést, mintha egész nap alacsony hőfokon üzemeltetnénk a rendszert.

„Sokan közülünk a 21 Celsius fokot tartják az ideális szobahőmérsékletnek, de ennek néhány fokkal való csökkentése (mondjuk 18 fokra) nagy különbséget jelenthet az energiaszámlákban” – mondta Berthiaume.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet