KezdőlapHobbyEz az egyszerű művelet jövőre megduplázza a rózsákat a kertedben - szeptemberben...

Ez az egyszerű művelet jövőre megduplázza a rózsákat a kertedben – szeptemberben kell elvégezni!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Ahogy közeledünk a hűvösebb hónapok felé, itt az ideje, hogy átgondoljuk, hogy kellene kinéznie a kertnek jövő tavasszal, és megtegyük a szükséges lépéseket ennek megvalósításához. A szakértők szerint van egy egyszerű trükk, amivel akár meg is duplázhatod a rózsáid virágait a következő szezonban.

Ha vannak rózsák a kertedben, az első és legfontosabb dolog az elhalt virágok eltávolítása az egészségesebb növekedés és folyamatos virágzás érdekében.

Ezt egész nyáron folyamatosan el kell végeznünk, de mielőtt a növények ősszel nyugalmi állapotba kerülnének, abba kell hagynunk. Van azonban még egy egyszerű trükk, amit kipróbálhatunk, hogy a következő tavasszal megduplázzuk a virágok számát.

A növényszakértők szerint a szárak egyszerű meghajlítása a téli nyugalmi időszak előtt elősegítheti a jobb növekedést. Ezt nevezik a növények „edzésének”, és ideális a futórózsák esetében.

A szakértők szerint a kúszórózsák esetében ez az edzés gyakran fontosabb, mint a metszés. Az elmélet szerint ugyanis az ágak meghajlításával a növény új hajtásokat hoz, amiken aztán virágok fejlődhetnek ki.

A hajlítás serkenti az oldalágak vagy virágzó hajtások képződését a vesszők mentén, és nagymértékben növeli a virágok számát. Míg abban az esetben, ha hagyjuk a bokrokat csak függőleges irányban nőni, a virágok csak a vesszők csúcsán helyezkednek el – mondják a Berkely Horticultural Nursery kertészei.Ez a gyakorlat biztosítja, hogy a virágok egyenletesen oszlanak el a kerítés vagy lugas mentén, amire felfuttatjuk a növényt, nem pedig csak annak tetején nőnek, úgymond fürtökben.

Ennek a műveletnek az elvégzésére azért különösen alkalmas a szeptember, mert ekkorra a rózsák már elvirágoznak, és a metszést is befejeztük, a csupasz ágakkal pedig könnyebb dolgozni.

Ezt a szárhajlítást azonban csak olyan futórózsákon végezd el, amik már legalább 3 évesek, az ennél fiatalabb növények ugyanis még nem elég erősek. Az is fontos, hogy a legerősebb ágakat válaszd ki ehhez.

A meghajlított ágakat egy zsineggel rögzítheted a tartószerkezethez. De azzal is próbálkozhatsz, hogy visszahajlítod a kiválasztott ágakat a talajra, és rögzíted – így a rózsabokor szinte egy szökőkút illúzióját kelti.

Egy másik trükk, ami segíthet a rózsák gyors növekedésében, ha még ültetéskor két-három banánhéjat helyezel a tövek mellé a talajba. Ez hatalmas előnyt biztosít az újonnan ültetett rózsák számára a káliumszint növelésével. A kálium virágzásra ösztönzi a növényeket és az immunrendszerüket is erősíti.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet