KezdőlapHobbyEz történik, ha rozsdás szöget verünk a gyümölcsfákba: nagyszüleink gyakran használták a...

Ez történik, ha rozsdás szöget verünk a gyümölcsfákba: nagyszüleink gyakran használták a módszert

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Létezik néhány népi hiedelem a kertészkedés terén, amit egyesek még ma is őriznek, még akkor is, ha ezek nem többek puszta babonánál. Ezek közé tartozik például az a trükk is, miszerint a gyümölcsfákba rozsdás szögeket kellene verni. De vajon mennyi haszna van valójában ennek a szokásnak?

A rozsdás szögek használatának leggyakoribb oka a vashiány megelőzése, aminek első jele a levelek sárgulása (klorózis). A vashiányos fa teljesítménye egyre inkább csökken, növekedése visszamarad, a gyümölcs minősége gyengül.

A rozsdás szög beverésének célja a fa törzsébe tehát az, hogy plusz vasat biztosítsunk a növénynek. Bár meglepő lehet, még ma is sokan alkalmazzák ezt a módszert a gyümölcsösükben.

A szakértők szerint azonban ez a módszer valójában nem hatékony, mivel a rozsdás szögekben található vas-oxid nem oldódik vízben, ezért a növények nem tudják hatékonyan felszívni ezt a tápanyagot. Ugyanez igaz rézhiány esetében is.

De akkor mégis miért olyan elterjedt ez a mítosz? A szakértők szerint a levélfodrosodás és sárgulás tünetei természetes módon enyhülnek és megszűnnek a tavasz vége felé, és egyesek ezt úgy értelmezik, hogy a „gyógymód” bevált.

Ezenkívül a szögek beverésével sebek alakulnak ki a fatörzsön, ezzel károsodnak az élő szövetek, és minden ilyen seb potenciális hozzáférést biztosít a kártevők valamint betegségek számára.

Mit használhatunk rozsdás szög helyett

Ha egészséges fát és gazdag termést szeretnénk, akkor a legjobb, ha megadjuk a növénynek az optimális körülményeket.

Ha úgy gondolod, hogy a növénynek vashiánya van, vizsgáld meg a talaj pH-értékét, és ha magas, próbáld meg csökkenteni azt (ha a talaj pH-értéke meghaladja a 7-et, sok növény nem tudja felvenni a talajban rendelkezésre álló vasat). Ehhez használhatsz olyan műtrágyákat, amik vasat tartalmaznak a növények számára könnyen felvehető formában.

Ha pedig rézhiány a probléma, ami levélfoltosodáshoz vezet, rezet tartalmazó gombaölő szerrel permetezhetjük a fákat ősszel, a levélhullás idején, tavasszal közvetlenül a rügyfakadás előtt, és a virágok elhullásakor.

Bár a rozsdás szög beverése a gyümölcsfák törzsébe máig létező gyakorlat, a szakértők szerint ez valójában nem olyan hatékony, mint sokan gondolják, ezért a legjobb más megoldást keresni a vashiány okozta problémára.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet