KezdőlapHobbyEzek a teendők a kertben október elején, hogy tavasszal irigylésre méltó virágaid...

Ezek a teendők a kertben október elején, hogy tavasszal irigylésre méltó virágaid legyenek

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Közeledik az október, az a hónap, amikor általában minden kertész elkezdi a télre való felkészülést. De ilyenkor még számos munka vár elvégzésre, hogy a következő tavasszal is színpompás virágokban gyönyörködhessünk.

A szakértők szerint a következő dolgokat kell mindenképpen felvenned a teendőid listájára október elején!

• A tavaszi virághagymák, például nárciszok, tulipánok, krókuszok elültetése.
Azoknak a növényeknek a beköltöztetése a lakásba, amik nem viselik el a fagyokat.
• A gumók, hagymák szárítása és hűvös, sötét helyen való tárolása tavaszig.
A zsenge évelő virágok elültetése cserepekbe (például árvácska, japán díszbabér vagy Skimmia).
Örökzöld cserjék és tűlevelű sövények ültetése, amíg még meleg a talaj.
• A nem megfelelő helyre ültetett, vagy a helyüket kinőtt cserjék átültetése.
Mulcsozás a növények töve körül szalmával, hogy megvédjük azokat a téli fagyoktól.
• Az egyes évelő növények magjának összegyűjtése és elvetése.
Dugványok ültetése díszfákról és díszcserjékről.
• A rózsabokrok visszavágása a téli károk elkerülése érdekében.
• Az egynyári növények eltávolítása a cserepekből, virágládákból és azok komposztálása.

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, jövő tavasszal irigylésre méltó virágoskerted lehet. De a fenti lista elemein kívül néhány más tennivaló is akadhat a kertben októberben.

A rózsák gondozása ősszel

A szakértők szerint, ha az szeretnéd, hogy a rózsáid minél tovább virágozzanak, folyamatosan el kell távolítanod róluk az elhervadt virágokat, hogy ismételd virágzásra ösztönözd a növényeket.

Ha egy rózsát az elszáradt virágtól számított első 5-ös levél felett metszel meg, néhány héten belül új bimbónak kell megjelennie a helyén.

A tavaszi virághagymák gondozása

Ez elsősorban a nárciszokra vonatkozik, amiknek a szakértők szerint nem szabad levágni a leveleit, miután a virágok már elnyíltak, mivel a növény visszaszívja a tápanyagokat a hagymába, és felkészül a következő évi virágzásra.

Készülj fel a fagyokra is, és az érzékenyebb növényeket takard le fóliával vagy vászonnal, hogy megvédd a fagyoktól.

Az október időjárás szempontjából nehéz hónap lehet. A csigák is nagy számban jelenhetnek meg a kertben ebben az időszakban, ezért nem árt résen lenni.

Az is fontos, hogy gondoskodjunk a talaj jó vízelvezetéséről, mielőtt elültetnénk a kiválasztott virágokat. A szakállas írisz vagy nőszirom például nagyszerű választás lehet, ha ősszel ültethető virághagymákat keresünk.

Ezeket bárhová ültethetjük jó vízelvezetésű talajba, a hagymák közt körülbelül 30 cm távolságot hagyva, és úgy, hogy a rizómák vagy más néven gyökértörzsek kissé a talaj fölött maradjanak. Miután már volt idejük megtelepedni a talajban, alacsony nitrogéntartalmú műtrágyával tápozhatjuk, hogy késő tavasszal és kora nyáron sok virágot hozzanak.

Rendszeresen adjunk komposztot a talajhoz, de kerüljük az istállótrágyát, mivel az elrohaszthatja a rizómákat. Az írisz akkor virágzik a legszebben, ha a rizómákat 3 évente késő nyáron vagy kora ősszel kiássuk és szétosztjuk. A rizómák elhalt és beteg részeit dobjuk ki.

Az orchideákat szintén október elején, a virágzás befejezése után lehet átültetni, specifikus, orchideáknak való talajkeverékbe, ami fakéregből és levélhulladékból áll. Gondoskodj a megfelelő vízelvezetésről is.

Magnóliát, díszcseresznyét vagy almafát is ültethetsz, hogy tavasszal gyönyörködhess a virágaikban. Októberben ezeket a cserjéket, díszfákat és gyümölcsfákat is elültetheted a kert egy széltől védett részében.

Gyűjtsd össze a lehullott leveleket a pázsitról és az ösvényekről, és ha lehetőséged van rá, komposztáld ezeket. Ugyanakkor ősszel a pázsitot sem árt felfrissíteni némi tápanyaggal.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet