KezdőlapHobbyEzeket a növényeket ültessünk az uborka mellé, hogy gazdagabb legyen a termés

Ezeket a növényeket ültessünk az uborka mellé, hogy gazdagabb legyen a termés

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az uborka társnövényekkel való termesztése előnyös lehet a kertben, mivel extra ültetési helyet biztosít, és biodiverzitást hoz létre, ugyanakkor a kártevők távoltartásában is segíthet.

Az alábbiakból megtudhatod, milyen növényeket érdemes az uborka mellé ültetni, hogy gazdag termést kapj.

Az uborka ideális társnövényei

Az uborka az egyik legelterjedtebb zöldség, ami szinte minden háztartásban megtalálható az asztalon. Ahhoz, hogy minél gazdagabb termést kapjunk, fontos tudni, milyen más növényeket ültethetünk az uborka mellé.

Ha a megfelelő zöldségeket, fűszernövényeket ültetjük egymás mellé, az sokat segíthet a kártevők ellni küzdelemben, valamint a létfontosságú tápanyagok biztosításában, ezért fontos figyelembe venni, melyek azok a növények, amelyek kifejezetten jól illenek egymáshoz, és segíthetik egymás fejlődését.

A szakértők szerint ezeket a növényeket érdemes ültetni az uborka mellé

A megfelelő fajok, a megfelelő távolságok és időzítés megtalálása sok odafigyelést és tervezést igényelhet, de egy kis kísérletezéssel kideríthetjük, mi az, ami a legjobban működik egy adott régióban vagy egy adott kertben. Az is fontos, hogy mindig dokumentáljuk a sikereinket és kudarcainkat, hogy a következő évben tanulhassunk azokból.

A borsó és a bab gyökérrendszerük miatt lehetnek tökéletes választások az uborka mellé. Ugyanakkor nitrogént juttatnak a talajba, ami az uborkának is hasznára válik. A burgonya és a retekfélék is jó választások lehetnek az uborka mellé, mert nem tolakodnak egymás területére.A gyökérzöldségek többnyire a föld alatt nőnek, míg az uborka egy nagyobb csapgyökeret és néhány kisebb gyökeret ereszt, amelyek nem terjednek túl messzire. Ez azt jelenti, hogy az uborka gyökerei nem zavarják a gyökérzöldségek növekedését, és fordítva.

Az uborka és a paradicsom szintén egymás mellé ültethető, mivel hasonlóak az igényeik, ami megkönnyíti a gondozásukat.

Kukoricával együtt termesztve annak szára támaszként szolgálhat a kisebb uborkafajták számára, és így a helyet is jobban kihasználhatjuk. Az uborka ugyanakkor élvezi a magasabb növények által nyújtott árnyékot, a kukorica pedig nitrogént ad a talajhoz.

Az uborka és a fűszernövények vegyes ültetése

Egyes fűszernövények is nagyszerűen összeillenek az uborkával, és bátran ültethetjük őket egymás mellé. Az oregánó például elriasztja a kártevőket, míg a kapor odavonzza a hasznos beporzókat.

A metélőhagyma is nagyszerű választás lehet, mivel ennek aromája is távol tartja a kártevőket.

Virágok és uborka összeültetése

Számos olyan virág van, amely nemcsak szépen mutat az ágyások között, de nagyszerű kísérőnövénye lehet az uborkának is. A körömvirág ültetésével például sokféle kártevő, köztük a levéltetvek, az uborka leveleinek gyakori kártevői is távol tarthatók.

Egy másik népszerű és szép választás az uborka társnövényeként a sarkantyúka, ami vonzza a levéltetveket. Bár ez ellentmondásosnak tűnhet, a szakértők szerint érdemes ezt a virágot „áldozatként” használni, így a levéltetvek csak azt támadják meg, és távol maradnak az uborkától.

A napraforgó szintén hasznos kísérőnövény lehet, a magas szárak egyrészt támaszt nyújtanak az uborkának, másrészt árnyékot is tartanak az erős nyári napsütésben.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet