A tapasztalt kertészek tudják, hogy a pitypang nem csak az egészségünk védelmét szolgálja, de konyhakerti növények is sokkal szebbek lesznek tőle. A pitypang tápanyagtartalma igen magas, éppen ezért ajánlott felhasználni a paradicsom, paprika és uborka tápozására is.
Leginkább a hüvelyes termésűek szeretik a pitypangból készült tápot, de az uborkát és a cukkinit is bőséges termésre készteti.
Töltsünk meg egy 10 literes vödröt pitypang levéllel és virággal. Vigyázat, akkor kell gyűjteni a pitypang virágot, amikor még nem hozott magot, mert különben elvetjük a belőle készült trágyával együtt.
1. Töltsük fel a vödröt forró vízzel, és tegyük napos helyre, hogy hamarabb erjedésnek induljon az ázat.
2. Amikor kissé habos, és erőteljes szagú lesz, kb. 6-8 nap múlva készen lesz a természetes, tápanyagokban gazdag trágyalé.
3. Tíz liter tiszta vízhez adjunk két liter pitypang ázatot, és ezzel öntözzük a növényeket. A levelek permetezéséhez 10 liter vízhez, ½ liter koncentrátum szükséges.
Ez a permetlé nagyon hasznos a paradicsom számára, sokkal bőségesebb és egészségesebb lesz a termés tőle.