A kerti növényeknek tápanyagban gazdag talajra van szükségük a virágzáshoz. Ha például alacsony a talaj kalciumtartalma, ez hatással lesz a zöldségre.
Miért lesz kalciumhiányos a paradicsom és a paprika, és hogyan lehet ezt megkülönböztetni más betegségektől?
Mi a különbség a kalciumhiány és a napégés között?
A kalcium elengedhetetlen a gazdag és egészséges zöldségterméshez. A paradicsom és a paprika esetében a kalciumhiány hasonlóképpen nyilvánul meg. A zöldségeken fekete foltok jelennek meg, amelyek egy idő után átveszik az uralmat, és a zöldségek már nem lesznek fogyasztásra alkalmasak.
Ezeket a foltokat gyakran összetévesztik a napégés vagy szárazság okozta problémákkal. A különbség köztük az, hogy ez utóbbiak sárgás színűek, a kalciumhiány színe pedig fekete. A napégés a zöldség felső felén, a kalciumhiány az alsó részen látható.
Miért lesz kalciumhiányos a paradicsom vagy a paprika?
A kalciumhiány leggyakrabban a gyümölcsök és zöldségek érési szakaszában jelentkezik, közvetlenül a leszedés előtt. Lehet, hogy a növénynek már nincs elég tápanyaga a gyökér szintjén ahhoz, hogy az összes termés egészséges legyen.
A kalcium felszívódása olyan elemekhez kapcsolódik, amelyek befolyásolják a növény vízkivonását a talajból. A vízhiány még rövid távon is azt eredményezi, hogy a növény nem kap elegendő kalciumot. Ennek eredményeként a zöldségek veszélybe kerülnek. Másrészt a magas páratartalom ugyanezt a hatást fejti ki.
Mit tehetünk a kalciumhiány megelőzése érdekében?
– ha a növények fóliasátorban vannak, győződjünk meg arról, hogy jó a szellőzés.
– a növények talajtakarása elősegíti a járulékos gyökerek fejlődését.
– a növényeket gyakrabban kell öntözni, de nem túl sok vízzel. Ideálisak a csepegtető öntözőrendszerek.
– ajánlott kalcium alapú műtrágyát használni a vegetációs időszakban 2-5 alkalommal, 10 napos időközönként.