KezdőlapHobbyEzzel a 3 egyszerű módszerrel megakadályozhatod, hogy a paradicsom megrepedezzen

Ezzel a 3 egyszerű módszerrel megakadályozhatod, hogy a paradicsom megrepedezzen

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Elkeserítő látvány lehet, amikor az érőfélben lévő paradicsom héja elkezd felhólyagosodni, megrepedni. Ugyanakkor ez nemcsak egyszerűen csúnya látvány, de károsítja is a termést.

Amikor a paradicsom héja felhasad, elkezd belőle szivárogni a nedvesség. Ezzel a termés veszít a zamatjából, ugyanakkor a kártevőket is odavonzhatja az ingyen lakoma reménye. Ezenkívül a növény értékes energiát pazarol arra, hogy megpróbálja begyógyítani ezeket a sebeket, ahelyett, hogy az újabb virágokra és termésekre koncentrálna.

Miért kezd el megrepedni a paradicsom?

A közhiedelemmel ellentétben ennek semmi köze a talaj tápanyaghiányához. Ezért a több műtrágya és tápanyag semmilyen hatással nem lesz a problémára. A repedések és hasadások ugyanakkor nem is kártevők vagy betegségek következményei.

A probléma hátterében a nagymértékű nedvességingadozás áll – ha például a növények túl sok vizet kapnak egyszerre, vagy hosszabb ideig túl kevés vízhez jutnak. Bár az időjárást nem lehet befolyásolni, van néhány egyszerű tipp, ami segíthet megakadályozni ezt a kellemetlen problémát.

3 egyszerű tipp, amivel megakadályozhatod, hogy a paradicsomok repedezni kezdjenek

1. Mulcsozd a növényeket

A növények mulcsozása az egyik legjobb módja annak, hogy megvédd a termést. Egy vastag réteg szerves mulcs (szalma, fűnyesedék stb.) csodákat művel a paradicsomnövényekkel, és megakadályozza, hogy a termés felhasadjon.

A mulcs segít szabályozni a talaj hőmérsékletét és nedvességtartalmát. Megakadályozza, hogy a talaj túl gyorsan kiszáradjon, ezért szárazság idején nagyszerű megoldás. Ugyanakkor a felesleges víz elvezetésében is segít nagyobb esőzések, viharok után.A kiegyensúlyozottabb talajhőmérséklet és nedvességtartalom mellett a növények nem szenvednek annyira az időjárási viszonyok okozta stressztől, és a termés nem hólyagosodik fel, vagy repedezik meg.

Ehhez legalább 10 cm-es szélességben gondoskodj a talajtakarásról, hogy a teljes gyökérzónát befedd. Ez ugyanakkor a gyomnövények távoltartásában is segít.

2. Megfelelő öntözés

A mulcsozás mellett az is kulcsfontosságú, mennyi vizet kapnak a növények, és milyen rendszeresen. A paradicsomnak átlagosan heti 25-30 mm vízre van szüksége. Ez elegendő ahhoz, hogy a gyökerek elegendő nedvességhez jussanak, különösen akkor, ha a mulcsozásról is gondoskodunk.

Ha ennél több vizet kapnak, a termés elkezdhet megrepedezni, ahogy akkor is, ha nem kapnak elég nedvességet. A legjobb módszer annak megállapítására, hogy szükség van-e öntözésre, ha körülbelül 5 cm mélységben ellenőrizzük a talajt. Ezt megteheted az ujjaddal, vagy egy talajnedvesség mérővel. Ha az ujjadra rátapad egy kis föld, illetve a szonda nedvességet mutat, akkor még várhatsz a következő öntözéssel.

A mélyöntözés fontossága

De nemcsak az öntözés gyakorisága fontos, hanem annak mértéke is. Valójában az egyik legnagyobb hiba, amit a kertészek elkövetnek, hogy túl gyakran és túl felületesen öntöznek. Ha minden nap csak egy keveset öntözünk, az ugyan fenntartja a növények vízellátását, de hosszú távon problémákat okozhat.

Ha felületesen öntözünk, a paradicsom gyökerei a talaj felső rétegeiben maradnak, közel a felszínhez, ahol jobban ki vannak téve a kiszáradásnak vagy annak, hogy túlságosan átnedvesedjenek, ha egyszerre túl sok eső esik.

A titok a mélyöntözésben rejlik, hogy a víz a talaj mélyebb rétegeibe juthasson, és így a növény erősebb gyökérrendszert alakíthasson ki. Ugyanebből a meggondolásból érdemes a paradicsomot minél mélyebbre ültetni.

3. Gondoskodj arról, hogy a talaj laza legyen a növények körül

Végül, de nem utolsósorban, a laza, jó vízelvezető talaj szintén nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a paradicsom egészséges legyen, és ne repedezzen meg. De az is fontos, hogy ne tömörítsük össze túlságosan a talajt a gyökerek körül.

Amikor a paradicsompalánták közelében dolgozol, mindig próbáld meg elkerülni, hogy közvetlenül a gyökérzóna környékére lépj. A nyomás ugyanis szorosan összetömöríti a talajt a gyökerek körül, ami komoly problémát jelent. Egyrészt az összetömörült talaj nem engedi, hogy a víz a gyökerekhez jusson, ugyanakkor a gyökerek így az egyéb fontos tápanyagokat is nehezen szívják fel a talajból.

Ez a tipp tulajdonképpen bármelyik kerti növény esetében ugyanolyan hasznos – minél inkább kíméled a gyökérzónát, annál egészségesebb lesz a gyökérzet és ezáltal a teljes növény.

Szedd le korábban a termést

Ha mégis problémáid vannak a repedésekkel, próbáld meg korábban betakarítani a termést. Szedd le a paradicsomokat, amikor elkezdenek érni, és ne várd meg, amíg teljesen beérnek a tőkén. Ezzel megakadályozhatod a repedések kialakulását, ugyanakkor a paradicsom ezzel az ízéből sem veszít semmit, hiszen utóérő termésről van szó.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet