KezdőlapHobbyEzzel a két tápszerrel kezeld szeptemberben a málnát, hogy következő évben bőséges...

Ezzel a két tápszerrel kezeld szeptemberben a málnát, hogy következő évben bőséges termésed legyen!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A málna sokak nagy kedvence, alacsony a kalóriatartalma, viszont sok vitamint és antioxidánst tartalmaz, és a termesztése sem különösebben bonyolult, de van néhány alapvető információ, amivel nem árt tisztában lenned.

Mikor kell elültetni a málnát

A legjobb időszak az ültetésre az ősz, de kora tavasszal is ültethetjük. Ha még idén ősszel kiülteted a nyári termést hozó málnát, május-júniusban már begyűjtheted a gyümölcsöket. Az őszi málna ezzel szemben augusztus vége és október között terem.

A málnákat nyugalmi állapotú, csupasz gyökerű formájukban, vagy előre tárolóba ültetett növényekként is meg lehet vásárolni.

A málna termesztésének körülményei

A málnának napos helyre van szüksége, bár némi árnyékot is elvisel. A legjobb, ha a kert egy széltől védett részébe ültetjük, mert az erős szelek letörhetik a vékony ágakat. A talajnak gyommentesnek és jó vízelvezetésűnek kell lennie.

A málnabokroknak támasztékra van szükségük, ezért használhatunk karókat, de sövényként a kerítés mellé is ültethetjük.

Ha kisebb hely áll a rendelkezésünkre, ültethetünk 2-3 málnabokrot egy oszlop köré, és egy zsineggel hozzákötözhetjük a növényeket az oszlophoz.Ha valamivel több hely áll a rendelkezésünkre, sorokba is ültethetjük a málnabokrokat, lehetőleg észak-déli irányban. Ebben az esetben két stabil oszlop között kell kihúznunk dróthuzalokat, és ezekhez kötözhetjük a bokrokat. Soros ültetés esetén a növényeket egymástól 1,5-1,2 méter távolságra ültessük, és a gyomok távoltartására használjunk egy réteg mulcsot.

Nagyon fontos, hogy a málna ültetése előtt a talaj gyommentes legyen. Ugyanilyen fontos az általános műtrágya vagy komposzt hozzáadása is.

A málnának ugyanakkor tápanyagokra is szüksége van, ezért fontos tudni, milyen tápszerrel kell kezelnünk ősszel. A legjobb a halcsontból készült vagy általános célú folyékony műtrágya. Istállótrágyát is használhatsz, de ebben az esetben figyelj arra, hogy az ne legyen túl friss, mert az ammónia megégetheti a friss hajtásokat.

Rendszeresen öntözd a növényeket, hogy a talaj/komposzt nedves maradjon, és a vegetációs időszakban havonta egyszer használj műtrágyát.

Melyik az a két fontos tápszer, amit szeptember-októberben kell biztosítani a málnának

Az első a kálium és magnéziumot tartalmazó kalimágnesia, de ebből csak 3-4 evőkanálnyi mennyiséget használjunk.

A második műtrágya a szuperfoszfát, amely segít a málnabokroknak abban, hogy jól átvészeljék a telet, de abban is, hogy gyorsan növekedjenek, ha eljön a tavasz. Ebben az esetben négyzetméterenként körülbelül 4 evőkanál műtrágyát használjunk.

A kártevőkre is nagy figyelmet kell fordítanunk, mivel a málna különösen érzékeny lehet ezekre. A kis málnabogár a leggyakoribb kártevő, ami minden bogyós gyümölcsöt megtámad, nem csak a málnát.

Ha málnabogár támadja meg, a gyümölcs kiszárad, és ha szétszedünk egy szem málnát, megtalálhatjuk benne a kártevő lárváit. Vannak olyan növényvédő szerek, amelyek elpusztítják a bogarat és korlátozzák a kárt, de a legjobb megoldás, ha az őszi termésű málnabokrokat választjuk.

A gombás fertőzések szintén veszélyeztethetik a termést, ebben az esetben vissza kell vágni az érintett vesszőket, és a metszőollót utána fertőtleníteni kell. Az is fontos, hogy a növények körül megfelelően keringjen a levegő.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet