KezdőlapHobbyEzzel a módszerrel szabadulhatsz meg azonnal az ősszel lakásunkat elárasztó poloskáktól

Ezzel a módszerrel szabadulhatsz meg azonnal az ősszel lakásunkat elárasztó poloskáktól

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A poloskák, amiket az általuk kibocsátott kellemetlen szag miatt büdös bogaraknak is neveznek, a legbosszantóbb kártevők közé tartoznak, amelyek ősszel ráadásul előszeretettel keresnek menedéket az otthonunkban.

Az egyik olyan fajtája, amivel már biztosan találkoztál, az ázsiai márványospoloska, ami a 2010-es években került be Európába, és bár ártalmatlan az emberre, de kétségtelenül kellemetlenséget okozhat a lakásban.

Tudd meg, mi vonzhatja ezeket a rovarokat, és hogy szabadulhatsz meg tőlük a legegyszerűbben.

Mi vonzza a poloskákat?

Bár úgy tűnhet, mintha ezek a kártevők a semmiből bukkannának fel, van néhány tényező, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy nagy számban megjelenjenek egy adott helyen. A poloskák szeretik a gyümölcsöket, ezért például, ha szívesen tartasz egy gyümölcsökkel teli tálat a konyhaasztalon vagy konyhapulton, akár az érett banánok is odavonzhatják a rovarokat.

Ugyanakkor a poloskák számos növénnyel táplálkoznak, a díszcserjéktől kezdve a különböző gyomnövényekig. A növény minden részét előszeretettel fogyasztják, a virágoktól a termésekig, így nagy az esélye annak, hogy a kertedben található növények is vonzzák őket.

Emellett ezek a rovarok szeretik a meleg, napsütéses helyeket. A hideg téli hónapokban jellemzően téli álmot alszanak, és gyakran a falakban vagy üres helyiségekben, például padlásokon bújnak meg. Amikor a hőmérséklet emelkedni kezd, és a napok melegebbé válnak, előbújnak a rejtekhelyükről, és aktívabbá válnak. A poloskák a legkisebb réseket is megtalálják, így gyakorlatilag bárhová képesek bejutni, de a kivezető utat már nem mindig találják meg olyan egyszerűen.A poloskák azok közé a rovarok közé tartoznak, amelyek kellemetlen szagot bocsátanak ki védekezési mechanizmusként. Ha fenyegetve érzik magukat, vagy amikor összenyomják őket, a hasüregükben található mirigyükből erős illatanyagot bocsátanak ki.

Az emberi orr számára ez a szag a fűszernövényekre vagy fűszerekre, például korianderre hasonlít, kémiai anyagokkal keverve. Mivel ez a kellemetlen szag még sokáig megmarad a felületeken, próbáld meg nem összenyomni a bogarat, ehelyett vidd ki azt óvatosan a szabadba, vagy próbálkozz egy vákuumos rovarcsapdával.

Mikor van poloska szezon?

A poloskák lényegében egész éven át jelen vannak, de a tavaszi és őszi időszakban nagyobb számban fordulhatnak előősszel, amikor a hőmérséklet csökkenni kezd, ezért menedéket keresnek, tavasszal pedig, ahogy az idő felmelegszik, újra előbújnak.

Hogy tarthatod távol a poloskákat az otthonodtól?

Ellenőrizd és szigeteled a bejutási pontokat

Kezd azzal, hogy átvizsgálod az összes lehetséges bejutási pontot. Ellenőrizd az ablak- és ajtókereteket (különösen azokon a helyeken, ahová hosszabb ideig odasüt a nap), szúnyoghálókat, és minden más olyan felületet, ahol repedések, lyukak lehetnek. Szigeteld ezeket a lehetséges bejutási pontokat például szilikonnal, vagy végezd el a szükséges javításokat.

Figyelj oda a külső világításra

Mivel a poloskákat vonzza a fény, fontold meg, hogy kicseréled a kinti égőket meleg sárga fényűekre, amik kevésbé vonzzák a rovarokat, vagy nagynyomású nátriumlámpákra, ami szintén élénksárga és gyakran használják a fényszennyezés csökkentésére.

Fontold meg a rovarölő szerek használatát

Ha minden bejutási pontot lezártál, a fényt is csökkentetted, és a poloskák még mindig problémát jelentenek, szükséged lehet valamilyen hatékonyabb, kémiai megoldásra. Sok vegyszeres permetezőszer például deltametrint tartalmaz, egy olyan növényvédő szert, ami elpusztítja a poloskákat. Ha ezzel permetezel a gyakori bejutási pontok környékén, az sokat segíthet a problémán.

Próbálkozhatsz házi készítményekkel is

A forró víz, mosogatószappan és fehér ecet egyszerű kombinációja hatékony „csapda” lehet a poloskák ellen. Tölts meg egy szórófejes flakont 2 csésze forró vízzel, 1 csésze fehér ecettel és 1/2 csésze mosogatószappannal, és fújd a keveréket közvetlenül a poloskákra.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet