KezdőlapHobbyEzzel a módszerrel vonzhatod a katicabogarat a kertedbe: segítségével természetes módon tarthatod...

Ezzel a módszerrel vonzhatod a katicabogarat a kertedbe: segítségével természetes módon tarthatod távol a kártevőket

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A katicabogarak a kártevők elleni védekezés egyik leghatékonyabb módjai, hiszen rengeteg különböző rovarfélét, sőt, azok lárváit is elfogyasztják, és az étlapjuk élén a levéltetvek állnak.

A levéltetvek a zöldségnövények és a virágok szárában és leveleiben lévő nedvvel táplálkoznak, és akár napok alatt elszaporodhatnak a kertben.

A katicabogarak azonban megakadályozhatják a levéltetvek elszaporodását, de más kártevők távoltartásában is nagy segítségünkre lehetnek – ilyenek például az atkák, viaszos pajzstetvek, mezeikabóca-félék és sok más rovar.

Így vonzhatod a katicabogarakat a kertedbe

Ne használj rovarölő szereket

Mindenekelőtt a rovarirtó szerek használata nem csak a katicabogarak a táplálékforrását öli meg, de magukat a katicabogarakat is. Sajnos a rovarirtó szerek nem tesznek különbséget a jó és a rossz rovarok között, és a katicák mellett más hasznos beporzókra is károsak, például a méhekre és pillangókra.

Termessz olyan növényeket, amiket a katicák kedvelnek

A katicabogarak szeretik a rovarokat és a virágport. Valójában ezek együttesen képezik táplálkozásuk két fő alapanyagát. És történetesen az általuk kedvelt növények termesztése mindkettőt biztosíthatja számukra.

Ami a virágokat illeti, a katicabogarak rendkívül kedvelik pillangóvirágot, a körömvirágot és a bársonyvirágot, vagy más néven büdöskét. Ez a három virág nagy számban vonzza a katicabogarakat, így nagy szerepük lehet a kártevők távoltartásában is.

A katicabogarak az évelő virágok és fűszernövények széles választékát is kedvelik, ilyen például a mézvirág (Lobularia maritima), a kasvirág, a kapor, a koriander és a metélőhagyma.

De a a zöldségnövények között is nagyszerűen érzik magukat, és hatékonyan távol tartják a kártevőket az olyan növényektől mint a káposzta, az uborka, a paprika és a paradicsom.

Biztosítsd a számukra a szükséges nedvességet

A katicabogaraknak, mint minden élőlénynek, vízre van szükségük a túléléshez. Ha olyan területen élsz, ahol erős reggeli vagy esti harmat van, a körülmények valószínűleg tökéletesek a katicabogarak vonzásához.

Ha azonban szárazabbak az éghajlati körülmények, gondoskodnod kell a szükséges nedvességről. Ezt elérheted úgy, hogy vízzel permetezed a növények lombozatát, de a mulcsozás is segít megőrizni a talaj nedvességét. Ennek azonban megvan a hátránya is – a levéltetvek szintén menedéket kereshetnek a mulcsrétegben, és az nagyszerű nedvességforrást biztosít a számukra.

Más vízforrások, például a madárfürdők és a szökőkutak is a levéltetvek hasznára lehetnek, ugyanakkor a szúnyoglárváknak is ideális körülményeket teremt, ráadásul ezeket a katicabogarak sem eszik meg, ezért az állóvizekkel nem árt óvatosnak lennünk a kertben.

Építs menedéket a katicák számára

Bár a megfelelő körülmények megteremtése is elegendő lehet ahhoz, hogy a kertünkbe vonzzuk ezeket a hasznos rovarokat, egy kis barkácsolással akár menedéket is építhetünk a katicák számára. Ehhez a legjobb alapanyag a fa, ami természetes módon megtartja a nedvességet.

Bármilyen formát kialakíthatsz, az egyetlen fontos szempont, hogy az építmény hátsó oldala szilárd legyen, elöl pedig nyitott, sok kisebb lyukkal vagy réssel, hogy a katicák bejuthassanak a felkínált menedékbe. A kész építményt felakasztatod egy faágra, vagy bokorra.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet