KezdőlapHobbyEzzel az egyszerű trükkel megszabadulhatsz az uborka keserű ízétől - minden kertész...

Ezzel az egyszerű trükkel megszabadulhatsz az uborka keserű ízétől – minden kertész erre esküszik

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Nyáron az egyik legtöbbet fogyasztott zöldség az uborka. Akár salátákban, akár más ételekben használják üde, friss ízt kölcsönöz. Vannak azonban olyanok, akik attól tartanak, hogy keserű lesz, és inkább nem fogyasztják. Szerencsére létezik egy trükk, amely segítségével megszabadulhatunk a keserű íztől.

Miért keserű az uborka?

A szakértők szerint csak bizonyos típusú uborkák lehetnek keserűek, a bennük található cucurbitacinok miatt.

A cucurbitacin egy keserű kémiai vegyület, amely a cucurbitaceae családba tartozó növényekben, például az uborkában vagy sütőtökben található.

Ez az anyag elengedhetetlen az uborka számára, mert megvédi a kártevőktől, viszont, ha nagy mennyiségben van benne, akkor keserű lesz. Általában a szezon elején, amikor még az uborka nincs kifejlődve rendesen, akkor lesz keserű.

Minél tovább nő, annál inkább csökken a cucurbitacin tartalma. Az uborka ízét befolyásoló tényezők közé tartozik a hőmérséklet-ingadozás, a vízhiány vagy a stresszhatás is.

Hogyan lehet megszabadulni az uborka keserű ízétől?

A gazdák néhány tanácsot adnak azok számára, akik el szeretnék kerülni, hogy keserű uborkát vásároljanak.



Célszerű mindig a legfrissebb és legegészségesebb uborkát vásárolni, de soha ne vegyünk olyan uborkát, amelyen sárga foltok vannak, a foltok általában magas cucurbitacin-tartalmat jeleznek.

A szakemberek szerint, nagy az esélye, hogy az üvegházban termesztett zöldség kevésbé lesz keserű, mint a szabadföldön. Ennek oka a környezet és a cucurbitacin szint jobb szabályozottsága.

De ha mégis keserű uborkát vásárolunk, van egy trükk, amit bevethetünk mentőövként. Nem kell mást tenni, mint levágni az uborka végét, egy kicsi megdörzsölni, majd a keletkezett fehér habszerű folyadékot letörölni.

Ezzel a módszerrel különösebb erőfeszítés nélkül csökkenthetjük az uborka keserű ízét.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet