A paradicsom után talán az uborka a második legnépszerűbb zöldség, melyet nemcsak előszeretettel fogyasztunk, hanem egyre többen termesztünk is. A tökfélék családjába tartozó uborka könnyen termeszthető, és többféleképpen hasznosítható, ezért is vágnak bele sokan a nevelésébe. A ropogós, enyhén édeskés és lédús uborka valóságos frissítő a forró nyári napokon, önmagában vagy salátákban, mártogatósokban fogyasztva.
A bő termés azonban sok esetben csak várat magára, és gyakran előfordul, hogy a növény levelei idejekorán megsárgulnak, netán le is hullanak. Ezek a jelek táplálékhiányra utalnak, ami megakadályozhatja, hogy egészséges, sok zöldséget termő növényünk legyen.
A problémát könnyedén orvosolni lehet a keserűsóval vagy más néven epsom sóval – csupán ez az egy összetevő segít megmenteni a növényeidet, és ahhoz is hozzájárul, hogy gazdag terméssel jutalmazzanak meg.
Először is, fontos tisztázni, milyen esetekben javasolt a keserűsó használata az uborkanevelésben!
1. Ha sárgulnak a növény levelei
Nyáron a tikkasztó hőség és a tűző napsütés is okozhat ilyen tüneteket, de a termésidőszak közepén jelentkező sárgulás, és a vele együtt járó terméshozam csökkenés arra utal, hogy ideje közbelépned. Ezek ugyanis a magnéziumhiányos talaj intő jelei, melyeket az epsom sóval könnyen orvosolhatsz.
2. Ha túl lassú a termések növekedése
A keserűsó magnézium-szulfát nevű vegyületből áll, amiből bőven szüksége van az uborkának ahhoz, hogy megfelelően fejlődhessen. Amennyiben kevés magnéziumhoz és kénhez jut hozzá a növény, a szára gyenge és satnya, a termése pedig szegényes és silány lesz.
3. Ha fel szeretnéd turbózni a talajt
Ott, ahol gyakoriak az esőzések, melyek eláztatják a termőföldet és a növényeket, fennáll a tápanyaghiány veszélye. A magnézium lételeme a fotoszintézisnek, melytől ragyogó zöldben pompáznak a növények levelei. Enélkül a klorofill nem képes elegendő napenergiát befogni a fotoszintézis folyamatához.
Ha kevés a talajban a magnézium, ez a folyamat akadozik, majd leáll. A kén is legalább ennyire fontos, mivel a klorofillképződést segíti, és részt vesz a növény további funkcióinak az ellátásában. Mindkét vegyület sikeresen pótolható az epsom sóval, melynek segítségével a betegségeket is megelőzheted a kertedben.
Bármennyire is hasznos ez a vegyület a talaj és a növények számára, az ő esetében is kulcsfontosságú a mértékletesség. Ha megfelelően adagoljuk, csodaszép palántáink és bőséges termésünk lesz, ám ha túlzásba visszük, akár a veteményesünk pusztulását is előidézhetjük vele. Nagy mennyiségben, az epsom só növelheti a talaj toxicitását, ami veszélyes a növényekre. Ennek eredményeképpen a levelek a só okozta károsodástól hervadni kezdhetnek, sőt, akár teljesen elhalhatnak a növényeink.
Ha nem szeretnél kockáztatni, érdemes előbb komposzttrágyával próbálkoznod a palántáid megtámogatására. Abban az esetben viszont, ha nem áll módodban ezt beszerezni, akkor jól jöhet a keserűsó. De fontos megjegyezni: ez csupán egy alternatíva, hogy segíts a növényeidnek. Semmiképp sem szabad rendszeres kezelésként használni!
Figyeld a palántáidat, és csak akkor cselekedj, ha a tápanyaghiány egyértelmű jeleit észleled. Amennyiben az uborka minden levele sárgulni kezd, ez kénhiányra utal. Ha a növény alján lévő levelek kezdenek sárgulni az erek között (az erek zöldek maradnak), akkor ez a magnéziumhiány jele, amelyet az epszomsó kiválóan ellensúlyoz.
Ez is érdekelhet: Miért lesz keserű a kertünkben termett uborka? A legnagyobb hiba, amit sokan elkövetnek
Több módszer és technika létezik az epsom só uborkanövényeken való alkalmazására:
1. Epsom sóoldattal történő öntözés
A legnépszerűbb használati módja, hogy a sót a vízzel elkeverjük, és 3-4 hetente egyszer, öntözéskor ezt használjuk. 4 liter vízhez tegyünk 1 evőkanál keserűsót, és keverjük addig, míg a kristályok teljesen feloldódnak. Ha a probléma továbbra is fennáll, érdemes talajvizsgálatot végeztetnünk, hogy felmérjük a gond pontos okát.
2. Epsom sós lombpermetezés
Ez egy másik módja az uborka tápozásának, hogy a levelein keresztül juttatjuk be a szerves anyagokat a növénybe. Ez a módszer hasznos a növények növekedésének fellendítésében, de nem helyettesítheti a napi rendszeres öntözést. Ez csak a magnézum- vagy kénhiány esetében segít, egyébként árthat a növényeknek! Ehhez a fajta oldathoz keverj össze 2 evőkanál epsom sót 4 liter vízzel, és öntsd egy szórófejes flakonba. Rázd és keverd a folyadékot, amíg az összes só feloldódik, és máris használható.
3. Epsom sót egyenesen az uborkák tövére
Ez a módszer kevésbé elterjedt, mint az első kettő, de annyival egyszerűbb. Nincs más dolgod, mint a termésidőszak közepén 2 evőkanálnyi keserűsót szétszórnod a növényeid töve körül, hogy extra lendületet adj nekik a terméshez. Fontos, hogy szezononként csak egyszer használd, egyébként árthatsz vele a növényeidnek.
4. Ültetéskor a gödörbe
Szórjunk 1-2 evőkanálnyi epsom sót az ültetőgödrökbe, majd keverjük el a termőfölddel, mielőtt belehelyeznénk a palántákat.
Fontos, hogy csak akkor nyúljunk a vegyülethez, ha biztosak vagyunk benne, hogy a termőföldünk nincs tele szerves anyagokkal és tápanyagokkal, melyekre a növényeinknek szüksége van! Ha tudod, hogy egészséges talajjal rendelkezel, melyet komposzttal vagy állati trágyával dúsítottál, semmiképp ne alkalmazd az epsom sót addig, míg az uborka meg nem kívánja.
A sókárosodás árulkodó jelei:
Amennyiben a növény levelei hervadni vagy sárgulni kezdenek, és fehér foltok jelentkeznek rajtuk, egyértelműen túladagoltuk a keserűsót az öntözéskor. Ebben az esetben azonnal cselekednünk kell. Alaposan mossuk meg a leveleket tiszta vízzel, és távolítsuk el az alsó leveleket, hogy azok ne érintkezhessenek a talajjal. Ezt követően, tartsuk szemmel a növényeinket, és mellőzzük az epsom só használatát.
Ne feledjük: ne azért nyúljunk a keserűsóhoz, hogy rekordmennyiségű uborkát takarítsunk be. Annál inkább azért, hogy megadjuk a növényeinknek azt a mennyiségű tápanyagot, melyre szükségük van a normális fejlődéshez.