Egyes növények esetében a metszés opcionális, a gyümölcsfák esetében azonban feltétlenül szükséges. A megfelelő metszés elősegíti a gazdagabb termést, és alapvetően 3 fontos oka van: a kártevők és betegségek elleni védelem, a napfény biztosítása és a könnyebb hozzáférés a gondozás valamint a termés betakarítása érdekében.
Fontos, hogy a metszést a megfelelő időben és a megfelelő módon végezzük. A legtöbb gyümölcsfa metszésére a legalkalmasabb a nyugalmi időszak, vagyis a tél vége, vagy a kora tavasz, amikor a tél leghidegebb időszaka már elmúlt (így vágások könnyebben begyógyulnak), de az új növekedés még nem indult be.
Ősszel nem szabad metszeni, mert ezzel elősegítjük a zsenge hajtások kialakulását, amik a tél közeledtével elhalnak. Ilyenkor csak az elhalt ágakat szabad eltávolítani.
Metszéskor körülbelül egyötödére kell visszavágni a fákat. A gyümölcsfa ültetése utáni első években figyelni kell a formázásra is, ez az úgynevezett koronaalakító metszés. A fiatal gyümölcsfák még csak egy vezérágból és néhány oldalvesszőből állnak. Ilyenkor kell kialakítani a korona formáját.
A metszés lépései
Az első lépés a kertészeti szerszámok megtisztítása izopropil-alkohollal. Az is fontos, hogy a metszőollónk éles legyen, hogy tiszta vágásfelületet kapjunk.
Először távolítsuk el a beteg, sérült vagy elhalt ágakat. Ha csak az ág csúcsa látszik betegnek, először vágjuk le a sérült részt, majd számoljunk vissza 3 csomópontot lefelé az ágon, és ott is végezzünk egy vágást 45 fokos szögben, hogy biztosan eltávolítsuk a beteg részt.
Távolítsuk el azokat az oldalhajtásokat, amelyek csak fölösleges energiát vesznek el a fától, és árnyékolnak. Azokat az ágakat is el kell távolítani, amelyek éles szögben nőnek ki a törzsből vagy egy másik ágból, vagyis függőlegesen felfelé nőnek. Különös figyelmet kell fordítani a vezérág hajtásaira. Ezeknek 45-60 fokos szögben kell felfelé mutatniuk. Az ennél kisebb vagy nagyobb szöget bezáró ágnövekedés nem optimális.
Az egymást keresztező, vagy befelé növő ágakat szintén le kell vágni, mivel a cél a lombkorona megnyitása, hogy a napfény bejuthasson. A túl alacsonyan növő ágakat szintén nem érdemes megtartani, ezek ugyanis túl sok árnyékot kapnak ahhoz, hogy gyümölcsöt hozzanak.
Ami a formázást illeti, ideális esetben a felső ágaknak rövidebbnek kell lenniük, mint az alsóknak, hogy elegendő napfényt engedjenek át.
A fiatal gyümölcsfákat egyharmadukra is visszavághatjuk, mivel a fiatal gyökérrendszer amúgy sem bír el túl sok hajtást.