A hagyma nélkülözhetetlen a konyhában, ízesíti és különleges aromával látja el az ételeket, sütve, főve, párolva és nyersen is fogyasztható. Tekintettel arra, hogy meglehetősen hosszú az eltarthatósága, elengedhetetlen a megfelelő tárolás a penészfoltok megjelenésének elkerülése érdekében.
Melyik az a hely a házban, ahol a hagymát ajánlott tárolni?
A hűtőszekrény praktikus megoldásnak tűnhet a zöldségek és gyümölcsök tárolására, a hagymát viszont soha ne tartsuk a hűtőben. Ha hűtőszekrényben tároljuk, akkor az állaga megváltozik, a páratartalom pedig felgyorsítja a romlási folyamatot.
A hűtőszekrényben lévő hideg, nedves környezet beindítja a keményítő cukorrá alakulását a hagymában. Annak érdekében, hogy hosszú ideig megőrizze állagát, ajánlott inkább sötét, hűvös, száraz és jól szellőző helyen tartani.
Sokan a hagymát a konyhaszekrényben tárolják, de ilyen esetben ajánlott odafigyelni arra, hogy a tűzhelytől és a sütőtől távolabb legyen. Az ingadozó hőmérséklet következtében pára keletkezik, és a hagyma hamar megromlik.
Ideális esetben a kamra vagy pince a legoptimálisabb a hagyma számára, így akár hat hónapig is eltarthat. A helykihasználás érdekében fonjuk fel a hagymát és fokhagymát.
A részletekre is oda kell figyelni
A tárolási mód ugyanilyen fontos. Ha a szupermarketben vásárolt hagymát nejlonzacskóba tették, hazaérve vegyük ki a csomagolásból. A műanyag zacskók visszatartják a nedvességet, ami penész és penészgomba kialakulásához vezet.
A szakértők azt javasolják, hogy a hagymát és a fokhagymát kosárban vagy papírzacskóban tároljuk, ezekben megfelelően tud szellőzni, és akár 6 hónapig is eláll.