A paprikák nagyon gazdagok C vitaminban, már napi 100 gramm fedezheti a vitaminmennyiséget a szervezet számára.
Ugyanakkor a paprika ezeket a kiváló vitaminokat tartalmazza:
- A vitamin – védi a látást, véd a fertőzésektől
- B6 vitamin és magnézium – segíti az agyi aktivitást és erősíti immunrendszert, normális limitek között tartja a vérnyomást
- Lutein és zeaxantin – megkönnyítik, enyhítik a degeneráció tüneteit, megelőzi a látási problémákat
- Béta-karotin – antioxidáns, mely véd az emlőrák kialakulásától
- Likopin – csökkenti a petefészek rák kialakulását, és a prosztata- vagy a hasnyálmirigyrák tüneteit.
Ami az ízét és egészségi faktorát illeti, van pár titok a paprika körül.
Különbségek vannak a hatóanyagok között. Minden fajta paprika nagyon nagy C-vitamin adaggal rendelkezik, azonban:
- a zöld paprika gazdagabb K vitaminban és élelmi rostban
- a sárga paprika több A vitaminnal rendelkezik
- a piros paprika, vagy a narancssárgás paprika több likopint tartalmaz
Választás, a paprika kategóriája szerint:
A paprikák között vannak női, illetve férfi paprikák is. A titok a paprikák duzzadtságából ered:
- ha a paprikának négy kicsúcsosodó része van, akkor női kategóriáról beszélünk – kisebb a formája, édesebb, lágyabb és kiválóan alkalmas saláták elkészítéséhez.
- ha a paprikának három kicsúcsosodó része van, akkor az a férfi kategóriába sorolható – hosszúkás a formája, kevesebb magja van, savanyúbb, és a legalkalmasabbak arra, hogy megtöltsék.
A legegészségesebbek a nyers paprikák, amelyek még megtartották a fő tulajdonságaikat. Fogyaszthatóak salátákban, melyeket napraforgóolajjal vagy olívaolajjal készítenek el.
Hogy miért fontos a paprika+olaj társítás? Mert az olajnak köszönhetően, az A vitamin, de nem csak, könnyebben felhasználhatóvá válik a szervezet számára.
A salátákban, a paprika nagyon jól kombinálható paradicsommal.
Az ok: mindkét zöldség ugyanabból a családból származik (Solanaceae), közös tulajdonságokkal rendelkezik, mint a likopin, C-vitamin, B vitamin.
Annak érdekében, hogy elérje valaki a kívánt hatást, a napi paprika bevitel mennyisége, minimum 100 gramm kell legyen. Egy kúra ideje alatt, az optimális bevitel: 200 gramm naponta.
Tartsd a hűtőben, műanyag zacskóban
Ha azt akarod, hogy mindig friss paprikád legyen, tartsd a hűtőben, egy műanyag zacskóban, nem kevesebb, mint 4 Celsius fokos hőmérsékleten, anélkül, hogy megmosnád őket. (ez nagyon fontos)
Ennek hatására a paprikák akár két hétig is elállhatnak.