A ragyásodás a paradicsom legveszedelmesebb betegsége, amit gombafertőzés okoz, és ami nemcsak a leveleket, de a termést is teljesen tönkreteheti, ráadásul rendkívül könnyen átterjed egyik növényről a másikra, és ha egyszer már megjelent, szinte lehetetlen megakadályozni, hogy elpusztítsa a megtámadott növényt.
A betegség elsősorban a paradicsomokat veszélyezteti, de megtámadhatja a burgonyafélék családjába tartozó egyéb növényeket is, például burgonyát, padlizsánt és paprikát is.
A tünetek általában a levelek barnulásával kezdődnek, de a fertőzés gyorsan átterjed a szárakra és végül a termésekre is, közben pedig a szomszédos növényeket is megfertőzi.
A betegség a talajban lévő gomba spórák révén terjed. Ezek a spórák többféleképpen a talajba juthatnak – például a széllel, de rovarok, vagy más állatok is behurcolhatják azokat, valamint a már megfertőzött növényekről is a földbe juthatnak.
Ugyanakkor a hűvös, nedves időjárási viszonyok is kedveznek a terjedésének, és a nem megfelelő öntözés is ronthatja a helyzetet. Ha a spórák egyszer bejutnak a talajba, akár 4-5 évig is képesek elélni, ezért a fertőzött talaj teljesen használhatatlanná válik.
A ragyásodás esetében a legjobb védekezés a megelőzés, és szerencsére erre van is néhány egyszerű módszer.
Ehhez először is tisztában kell lennünk a gombás fertőzés 3 különböző típusával. Ezek: a korai ragyásodás, a levélfoltosodás és a kései ragyásodás, vagy más néven paradicsomvész. Bár mindegyik okozhat kárt, fontos tudni, mi a különbség a három fertőzés között, és hogy mikor és hogyan támadják meg a növényeket.
A korai ragyásodást az alternaria solari nevű gomba okozza, és bár közvetlenül nem károsítja a termést, a lombozatot teljesen elpusztítja. Emiatt a paradicsomok védelem nélkül maradnak a közvetlen napfény ellen, és általában elrothadnak.
A második gombás fertőzés, ami veszélyeztetheti a paradicsomot, a levélfoltosodás. Ez az egyik leggyakoribb gombás fertőzés, ami június végén, július elején kezd megjelenni. A levélfoltosság úgy kezdődik, hogy az alsó levelek barnává, majd feketévé válnak, és végül elrohadnak. A betegség fokozatosan a teljes lombozatot elpusztítja, körülbelül 30 napon belül.
A kései ragyásodás, más néven paradicsomvész, apró, világos színű foltokként jelentkezik a növények levelén, de gyorsan átterjed a szárakra és a termésre is. A kései ragyásodást a hűvös, nedves időjárás is elősegíti.
2 egyszerű módszer a ragyásodás megelőzésére
Ha a tünetek jelentkeznek, általában már túl késő megmenteni a növényeket, mivel a spórákat gyakorlatilag képtelenség teljesen kiirtani. Bár eltávolíthatjuk a sérült leveleket és terméseket, a fertőzés terjedését valószínűleg már nem tudjuk megállítani. Éppen ezért a megoldás a megelőzés, aminek két kulcsfontosságú lépése van – a vetésforgó és vastag mulcsréteg használata.
1. Vetésforgó alkalmazása
Az első számú módja annak, hogy megelőzzük ezeknek a veszélyes gombás fertőzéseknek a terjedését, ha minden évben máshová ültetjük a paradicsom palántákat, vagy, ha cserépbe ültetjük azokat, kicseréljük a földet, mielőtt elültetnénk az új növényeket.
Ha a paradicsomot minden évben ugyanabban a talajban vagy ugyanazon a helyen termesztjük, az rendkívüli módon megnöveli a gombás fertőzések lehetőségét, mivel a spórák akár több éven át is képesek életben maradni a talajban.
Ha veteményesbe ültetsz paradicsomot, figyelj arra, hogy legalább 3 évig ne ültesd ugyanoda a palántákat, ha pedig cserépben, vagy ládában tartod a növényt, minden tavasszal szerezz be friss földet. Ez nem csak a gombás fertőzéseket tartja távol, de friss tápanyagokat is biztosít, amik elősegítik az egészséges növekedést, és ellenállóbbá teszik a növényt a betegségekkel és kártevőkkel szemben.
2. Mulcsozás
A gombás betegségek megelőzésében a mulcsozás is fontos szerepet játszik, mivel megakadályozza, hogy a talajban lévő spórák megtámadják a növényeket. Emellett az is fontos, hogy támasztékot biztosítsunk a növénynek, és eltávolítsuk a palánták alsó leveleit, körülbelül 15-30 cm magasságig, hogy a talaj ne érjen közvetlenül a lombozathoz.
Emellett fontos odafigyelni az öntözésre is, mivel ezzel kapcsolatban is elkövethetünk néhány alapvető hibát, ami elősegítheti a gombás fertőzések terjedését. Először is fontos, hogy ne öntözzük felülről a növényeket erős vízsugárral, mert így könnyen elterjeszthetjük a spórákat a leveleken.
Az is fontos, hogy kora reggel öntözzünk, hogy a palántáknak napközben legyen idejük megszáradni. A nedves levelek ideális környezetet jelentenek a gomba spóráknak. A késő esti öntözés nem javasolt, mivel a növények így hosszabb ideig nedvesen maradnak.
Ha mégis felfedezed a gombás fertőzés jeleit, fontos hogy azonnal cselekedj, és eltávolítsd a fertőzött részeket. Ha idejében észreveszed, még megállíthatod a fertőzés továbbterjedését. A levelek, szárak eltávolításához mindig tiszta, fertőtlenített metszőollót használj, és a levágott részeket soha ne komposztáld.