KezdőlapHobbyHogy készítsd fel a rózsáidat a téli hónapokra? - Ez a virágok...

Hogy készítsd fel a rózsáidat a téli hónapokra? – Ez a virágok fagy elleni védelmének titka!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Amikor beköszönt az ősz, és hűvösebbre vált az időjárás, minden (hobbi)kertész azon kezd dolgozni, hogy felkészítse a növényeit a hideg évszakra. Vannak azonban olyan „lakói” a kertnek, melyek extra-védelmet igényelnek a kemény fagyok ellen.

Ilyen a rózsa – ahhoz, hogy a következő nyáron is virágokkal borítsa be a kertedet, tudnod kell, mit kell tenned annak érdekében, hogy átvészelje a telet.

Bár sokan állítják, hogy a tél már sosem lesz a régi, kemény mínuszokkal és vastag hóréteggel együttjáró évszak, egy kertésznek fel kell készülnie minden lehetséges verzióra.

Aki ragaszkodik a növényeihez, az biztosra megy: megfelelő gondozással és odafigyeléssel jár el, hogy sokáig gyönyörködhessen a munkája gyümölcsében.

Íme, mit kell tenned, hogy a rózsáid ellenállóak legyenek, és évekig virágozzanak:

1. Nyesd meg a bokrokat

A levelek lehullása után a szakértők a bokrok könnyítő-tisztító metszését javasolják. Ezt úgy végezzük, hogy az ágakat körülbelül 50-60 cm hosszúságúra metsszük, de fontos, hogy ne törjük le őket.

Az elhalt, beteg, sérült és gyenge ágakat, valamint a befelé növő ágakat is vissza kell vágni.

2. Hantolj

Ez egy nagyon fontos művelet a növények védelme érdekében, a rendkívül hideg teleken. Ha fagyos az időjárás, és hiányzik a hó, akkor a jól felpúpozott földhalom nyújt védelmet a töveknek a fagy ellen.

November végén vagy december elején, amikor a hőmérséklet nappal és éjszaka is fagypont alatt van, a rózsát érdemes jól felaprított földdombbal befedni. Fontos, hogy ne rögöket helyezzünk a növényeink köré, mivel azok légréseket képeznek, és nem nyújtanak hatékony védelmet.

3. Kezeld a rózsát bordói keverékkel

A fokozott ellenállóképesség érdekében ajánlott a növényeket bordói vagy más rézalapú gombaölő szerrel kezelni. Ezzel megelőzhetők az olyan betegségek, mint a vörös foltosság, moníliózis vagy a levélrüh.

A bordói lében található réz segíti a rózsa ágainak az érését (fásodását), megakadályozza a növény sebeinek elfertőződését és segíti azok gyógyulását.

4. Óvatosan a tápozással

A szakemberek semmiképpen sem javasolják a rózsák trágyázását nyolc héttel az első fagyok előtt. A szezon végén kálium-foszfor-tápoldatra van szükségük a gyökérzetük megerősítése érdekében.

5. Locsolj körültekintően

Melegebb napokon, amikor a talaj nem fagyott, célszerű a rózsa gyökerénél 30-40 cm mélyen jól beöntözni a talajt.

Ha ezekre odafigyelsz, a rózsáid jövőre biztosan meghálálják majd!

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet