Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Hollandia évente 8,5 milliárd tonna hulladékot termel. Néhány holland diák pedig úgy döntött, itt az ideje, hogy valaki kezdjen valamit ennek egy részével, ezért építettek egy működőképes elektromos autót, majdnem teljes egészében hulladékból.

A projektben 22 diák vett részt, az Eindhoveni Műszaki Egyetem hallgatói. A kétüléses Luca névre keresztelt sportautó óránként 90 kilométer csúcssebességet képes elérni és 220 kilométerig bírja egy feltöltéssel.

Luca, az elektromos autó, majdnem teljes egészében újrahasznosított anyagok és szét nem válogatott háztartási hulladék keverékéből készült. Az alváz például len és újrahasznosított PET-palackok keverékéből készült.

A karosszériához televíziókban, játékokban és konyhai eszközökben megtalálható kemény műanyagot használtak, a belső tér szét nem válogatott hulladékokból készült, az ülések huzata pedig kókuszdióból és lószőrből.

A diákoknak 18 hónapba telt a Luca megtervezése és megépítése. Az eredmény pedig még jobb, mint amire számítottak. Azt remélik, kezdeményezésükkel példát mutathatnak.

„Nagyon reméljük, hogy az autógyártók elkezdik használni a hulladék anyagokat.” – mondta Matthijs van Wijk, a gyártási csapat egyik tagja. „Egyre több vállalat használ hulladékot vagy bioalapú anyagokat a belső térben,és szeretnénk megmutatni, hogy alváz is építhető belőle.”

Az elektromos autó nem éppen 100%-ban hulladékból készült. A moduláris elemek, a gumik és a motor például nem újrahasznosított anyagokból készültek, mert ezeket nem tudták ilyen formában beszerezni a diákok.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!