KezdőlapHobbyÍgy gondozd a Mikulás virágot, hogy még karácsonykor is szép legyen!

Így gondozd a Mikulás virágot, hogy még karácsonykor is szép legyen!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Úgy tartják, a Mikulás virág a jólét szimbóluma, és szerencsét hoz minden házba. A jellegzetesen karácsonyi virágról, ha megfelelően gondoskodunk, akkor még késő tavasszal is élvezhetjük az élénk piros virágait, és természetesen a szerencsét, amivel elárasztja az otthonunkat.

Fontos, hogy legyen mindig egy kis tányér a cserép alatt, ahová elfolyhat a felesleges víz. A virág földje, soha ne száradjon ki, de ne is álljon rajta pangó víz, mert ez a Mikulás virág halálát okozza.

Tartsuk meleg helyen, ahol eléggé éri a fény, ideális lehet számára az ablakpárkány. Ha elegendő fényt kap, karácsony után még hosszú ideig pompázni fognak fényes, egészséges, égővörös levelei.

A világosabb levelű fajták tartanak a legtovább. Soha ne tegyük túl meleg, száraz helyre, de a szellőzőnyílás vagy huzatos ajtó közelében való tartás sem megfelelő számára.

Ne műtrágyázzuk az ünnepek alatt, várjuk meg, amíg a növény újra aktívan növekedni kezd.

Hogyan kell öntözni a Mikulás virágot?

A Mikulás virágnak kiegyensúlyozott melegre és fényre van szüksége. Huzattól távol kell tartani, pl. soha nem szabad nyitott ajtók, ablakok vagy szellőztetett folyosók közelében tartani. Ha túlságosan ki van téve a huzatnak, a növény elkezdheti elveszíteni a leveleit, próbáljuk meg széltől védett helyre tenni.

A 15 és 22 fok közötti hőmérséklet ideális számára, a legjobb a hálószobában vagy a nappaliban tartani – írja a Bestjive.com. Az elegendő fény fontos a növény növekedéséhez és virágzásához. Óvjuk a közvetlen napfénytől, hogy ne perzselődjenek meg a levelei, de a téli hónapokban ez nem okozhat gondot, ezért érdemes egy déli fekvésű ablak mellé tenni.

Ideálisabb számára az esővíz, mint a csapvíz. Az esővíz kevés ásványi anyagot tartalmaz, például kalciumot, ami tökéletes a növények számára.

Ha kemény a csapvizünk, csökkenthetjük az ásványianyag-tartalmát, ha felforraljuk vagy egy napig állni hagyjuk. Így leülepednek azok az ásványi anyagok, amelyek megkeményítik a vizet. A csapvizet desztillált vízzel is keverhetjük, vagy használhatunk vízszűrőt.

Bár nem igényel sok vizet, de a növény gyökerei nem száradhatnak ki és nem fulladhatnak meg. A túlöntözés könnyen gyökérrothadást okoz, és hamar elhal a szobanövényünk.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet