KezdőlapHobbyÍgy metsszük vissza a rózsát novemberben, hogy megszabaduljunk a betegségektől!

Így metsszük vissza a rózsát novemberben, hogy megszabaduljunk a betegségektől!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A rózsák megfelelő időben történő metszése serkentheti virágzásukat a tavaszi szezonban. Hannah Rowson kertészeti szakértő elárulta, hogyan kell gondoskodni ezekről a növényekről novemberben, hogy távol tartsuk a betegségeket.

Minden kertész tudja, hogy a rózsák esetében a metszés elengedhetetlen a jó virágfejlődéshez és az egészséges növekedéshez. Ha szem előtt tartunk néhány fontos részletet, tavasszal sokkal több rügy lesz a rózsán, és gazdagabban fog virágozni.

Novemberben az egyik legfontosabb feladat a rózsák metszése és tisztítása, így megelőzhetjük a jövő évi kártevők elszaporodását. Amikor a bokrokat metsszük, figyeljünk arra, hogy a közepe eléggé szellős legyen, a plusz hajtásokat inkább vágjuk vissza.

Fontos a megfelelő levegőáramlás, hiszen így nem szaporodnak el annyira a különböző betegségek. Az elhalt, beteg vagy sérült ágakat azonnal el kell távolítani, mert különben könnyebben terjed a betegség.

Hogyan lehet időben észrevenni a rózsák pusztulását?

A rózsák pusztulását a szárak végének állapota alapján lehet azonosítani. Megváltozik a színük, sötétebb árnyalatú lesz a gyökér felőli rész. A jelenség előfordulásának egyik oka a növény hidratáltságának hiánya is lehet.

A savanyú talaj vagy az, hogy nem műtrágyázunk megfelelően is okozhatja a rózsák pusztulását. Ezeknek a virágoknak körülbelül 6,5 pH-értékre van szükségük, de ha ez az érték túl alacsony, minden új növény gyökere alapvetően megég, magyarázta Hannah Rowson.

A metszéskor a legjobb, ha a “kifelé néző” rügyből vágunk le, mert így elősegítjük, hogy szépen kinyíljon a virág. A zárt virágok kiválóan éltetik a kártevőket és betegségeket.

“A legjobb, ha éles, tiszta ollót használunk, és az ágat 45 fokos szögben, a bimbótól távol vágjuk” – magyarázta Hannah Rowson.

Ennek a metszésnek az is nagy előnye, hogy az esővíz nem fog megállni a bimbóban, így az nem fog elrohadni.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet