Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A kiwi Kelet-Ázsiában őshonos, ám a gyümölcsöt először Új-Zéland exportálta a világ többi részébe (a bolyhos fajtát).

A kiwit nem nehéz termeszteni, hiszen meglehetősen erőteljes növény, és rendszeres gondozás nélkül is elérheti a 9 vagy annál is több méter magasságot. Ha azonban nem biztosítjuk neki a megfelelő növekedési feltételeket, akkor minden bizonnyal hiába várunk tőle bő termést.

A kiwi szereti a napfényt és a meleget, ezért növekedéséhez napos helyre van szüksége, akár egy szélmentes ablakpárkány is. ideális lehet számára. Az ültetés ideje márciustól egészen májusig terjed.

Hogyan termesszünk kiwit az otthonunkban?

Egy éles kés segítségével vágjuk a gyümölcsöt néhány darabra, majd aprítsuk pürévé. Egy pohár vízhez adjuk hozzá a kapott pürét és keverjük össze.

A keverékben található magokat szedjük ki egy konyhai törlőre, spricceljük le őket forró vízzel, majd takarjuk le egy műanyag fóliával. Hagyjuk meleg helyen egy egész éjszakán át.

Vásároljunk tápanyagban gazdag erjesztett komposztot, és azt használjuk az ültetéshez. A talajnak jó vízelvezetéssel kell rendelkeznie, és jót tesz a cserjének, ha kissé savas jellege van. (pH 5-6,5). A növény levelei ugyanis nitrogénhiányt mutatnak, ha a talaj nem elég savas. A cserje nem tolerálja a magas só koncentrációjú talajt.

Ha előkészítettük a szükséges talajt, 5-10 mm mélyen tegyünk minden cserépbe 2-3 magot. Fedjük be egy kevés földdel, öntözzük meg, szobahőmérsékletű vízzel, takarjuk le a cserepet fóliával, és helyezzük meleg, napos helyre.

Az első levelek 3-6 napon belül meg kell jelenjenek.

A kiwi cserjét könnyű nevelni, a kihívást a gyümölcs termelése jelenti. A cserje maga nagyra nőhet felügyelet nélkül hagyva, de metszéssel kordában tartható – és ez növeli a gyümölcs hozamot is. A metszésnél viszont óvatosak legyünk, mert nagyon könnyű kimetszeni a termőágakat, és ez a gyümölcs hozam csökkenését jelentheti.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!