Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Aki már unja a tengerpartok passzív, füllesztő unalmát, és igazi frissítő emlékeket szeretne magának szerezni (nem csak arra emlékezni, hogy a strandon aszalódott egész nap), annak egy olyan varázslatos magyar kisváros mutatunk be, amitől biztosan leesik az álla: Zalakarost.

zalakaros-furdo-hu

A Kis-Balaton fővárosa

Nem hiába nevezik Zalakarost a Kis-Balaton fővárosának, hiszen nagyon közel van a nagybetűs, érintetlen Természetvédelmi Terület, a Kis-Balaton lápos, élővilágban gazdag területe.

Az igazi bakancsos turisták számára ideális környezetet nyújt a Zalai-dombság területe, megannyi kiépített és még felfedezésre váró területre juthatnak el a kirándulást, túrázást kedvelő vendégek.

Szervezett körülmények között ellátogathatnak a Parkerdőbe egy izgalmas körtúrára, de a Kilátó körtúra és a Felsőhegyi körtúra is ideális a kisebb-nagyobb távolságot szerető túrázók számára.

Részt vehetnek a városokat összekötő gyalogostúrákon is: a más városok kultúrájával és az ott élő emberek megismerésével, a természet közelségének élményével gazdagítja a vendégeket. Az ilyen szervezett túrák közepette elérhetővé válnak a környező kisebb településeken zajló programok is, vannak olyan túrák, melyeknek kimondottan a kisebb programok elérése a célja.

Ilyen lehetőségek között szerepelnek a kimondottan a zalai szőlőültetvényekre, borpincészetekhez vezető bortúrák, de megtalálhatjuk a kisebb falvakat bemutató gyalogtúrákat is.

bivalyrezervatum

A Zalakarosi Bivalyrezervátum

Az egyik közkedvelt túrázás úti célja a Zalakaroshoz közel található Bivalyrezervátum, s mint ilyen, Magyarországon egyedülálló létesítménye kiemelt szerepet élvez a gyalogos turizmus tekintetében. A natúr, természetes életkörülményeket biztosító területen 250 állattal lehet találkozni.

A bivalyokon kívül természetesen más, itt élő és ide települt állatokkal is megismerkedhetnek a vendégek egy alapos bemutató előadás keretében. Elérhetőségét tekintve a Bivalyrezervátumot nem csak gyalog lehet megközelíteni, hanem autóval, vagy akár egy zalakarosi segway túra keretében is is. A gépjárművel érkező vendégek kiépített parkolót is találnak.

Sportolj!

Az aktív sportolás lehetősége nem merül ki a gyalogos túrázásban, hiszen számos sportpályát találhatnak a kisvárosban a vendégek:

  • a teniszpályák,
  • focipályák mellett, mint sportolási lehetőséget,
  • kipróbálhatják a sárkányrepülést,
  • a hőlégballonozást,
  • lovaglást,
  • atlétikát,
  • kézilabdát,
  • kosárlabdát is.

Szinte valamennyi szabadidős sport elérhető a városban. A város az aktív sport elkötelezettjeként számos lehetőséget biztosít a kerékpározás szerelmeseinek is.

A kerékpározást nem csak, hogy kiemelten kezeli Zalakaro városvezetéses, hanem a bicikli útvonalak folyamatos fejlesztésével, a szolgáltatások minőségének javításában is folyamatosan részt vesz, ezzel támogatva a kerékpározás egészségre gyakorolt pozitív hatását. (Nemrégen adták át az egyik jelentős mértékű kerékpárkölcsönző és szolgáltató helyet a gyógyfürdő mellett.)

Folyamatosan építik és fejlesztik a kerékpár utakat is, annak érdekében, hogy a biciklizés is méltó, minőségi körülmények között, élményekben gazdag sporttevékenység legyen.

Horgássz!

zalakarosi-kilatoA város a horgászokat sem felejti el: számos természetes és mesterséges horgásztó található a közelben, ahol szebbnél szebb halakat foghatnak a sporik. Nincs is annál izgalmasabb, megnyugtatóbb egy sporthorgász számára, minthogy természetes közegben várja a kapás nagy pillanatát, miközben csend és a nyugalom veszi körül. Ajánlott horgásztavak a Galamboki horgásztó, a Csónakázó tó, és nem utolsó sorban a Kis Balaton, de vigyázat: a vadregényes környezet még a horgászok figyelmét is képes elterelni a horgászbotról!

Régi idők emlékei

A természetben történő túrázás mellett nagyon sok, a városban található látnivalókból is szemezgethet az ideérkező vendég. Először érdemes meglátogatni a Kilátót, ahol fenséges panoráma tárul a vendég szeme elé: a dimbes-dombos táj, a természetben előforduló zöld megannyi árnyalata elképesztő látványt ad annak, aki felmerészkedik a Kilátóba. Innen aztán meg lehet jelölni a következő pontot, hova is szeretnénk eljutni a következő órában.

Érdemes megnézni az Isteni Irgalmasság Templomot is, hiszen kevés olyan egyházi épület mondhatja el magáról, hogy az alapoktól a tetőig közadományból épült volna fel.

A ma is élő népművészettel foglalkozó művészek alkotásaiból állandó kiállítást tekinthetnek meg a helyi Művelődési Házban a művészet iránt érdeklődő látogatók.

A szobrok szerelmeseinek is akad látnivaló, hiszen a gyógyfürdő bejáratánál látható a Vízbe lépő nő című szobor, mely 1967-ben került a helyére, Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotásaként. Megkereshetik a városban a Hősi emlékművet, az Árpád emlékművet és az Orbán emlékművet, mely utóbbi a szőlő és a bor védőszentjének tiszteletére emeltetett a város.

A túrázás és az emlékek körbejárása mellett beszélni kell a megrendezett programokról és fesztiválokról is. Kis város – nagy fesztiválok a legmegfelelőbb megfogalmazás, ha jellemezni kell Zalakaros kulturális programjait. Szinte minden hétvégén sztárfellépők szolgáltatják a zenei koncerteket. Augusztus 20-án a magyar államalapítás ünnepén musical előadások és középkori programok várják az érdeklődőket.

Köszönet a cikkért az Arthotel.hu-nak és a Zalakaros.hu-nak!


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!