Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Amikor megpillantjuk a gyönyörűen virágzó orchideákat a virágüzletekben, sokan azt gondoljuk, hogy ez a szépség hihetetlenül mulandó, és aligha tart tovább néhány hétnél, miután hazavittük a lakásba. Lehetetlen küldetésnek tűnhet elérni, hogy az orchidea másodjára is virágozzon. De ez néhány egyszerű szabály betartásával nagyon is lehetséges, sőt, azt is elérheted, hogy a virágzás 2-6 hónapon át folyamatosan tartson.

Ezt a 9 feltételt kell biztosítanod az orchideádnak, ha azt szeretnéd, hogy virágozzon.

1. Tudd meg az életkorát

Ha olyan növényt vásároltál, ami még nem virágzik, és továbbra sem akar virágokkal megörvendeztetni, megtörténhet, hogy még túlságosan fiatal. Bizonyos orchidea fajták csak 1,5-3 év elteltével hoznak virágot. Úgy győződhetsz meg róla, hogy elég fejlett-e már a növény a virágzáshoz, hogy megszámolod az ágait. Egy virágzásra kész példánynak körülbelül 5-8 ágacskája van. Ha a virágok túl korán megjelennek, az kimerítheti a növényt, és utána akár teljesen el is fonnyadhat.

2. Ne mozgasd a növényt

A helyváltoztatás stresszt jelent az orchideának. Ez a növény még a kisebb helyváltoztatásokat sem szereti. Az orchidea a fény viszonylatában reagál a helyváltoztatásra. Ha mindenképpen el kell mozdítanod, figyelj rá, hogy ugyanazt az oldalát érje a fény, mint korábban. Öntözéskor se forgasd el a cserepet.

Ezt már olvastad? 5 súlyos hiba, amit az orchidea gondozásában te is elkövetsz

3. Fordíts nagy figyelmet a gyökerekre

A gyökerek fontos szerepet játszanak a tápanyagfelvételben, ezért elegendő fényre van szükségük. Válassz átlátszó műanyag cserepet, még akkor is, ha úgy gondolod, hogy a kerámia jobban mutat. Figyelj oda arra is, hogy a cserép lyukacsos legyen, hogy a fölösleges víz kifolyhasson belőle.

4. Megfelelő fényviszonyok

A napfény nagyon fontos tényező az orchidea virágzásához. Ha nem kap elegendő fényt (napi 10-12 órát), nem fog virágozni. Ezért télen, amikor nincs elegendő természetes napfény, szükséged lesz néhány lámpára.

Léteznek olyan speciális lámpák, amik kifejezetten növénynevelésre alkalmasak, és helyettesítik a természetes fényt. Ha az orchidea télen kezd virágozni, lámpa használata nélkül a folyamat könnyen abbamaradhat.

Ezt már olvastad? A szobanövények 7 egészségre gyakorolt hatása – egy szakavatott kertészmérnök szerint

5. Biztosítsd a megfelelő hőmérsékletkülönbséget

Az éjszakai és nappali hőmérséklet közötti különbség valóságos katalizátor a virágzás szempontjából. Ehhez arra van szükség, hogy az éjszakai hőmérséklet körülbelül 4-6 fokkal alacsonyabb legyen, mint a nappali. Ezt ősszel és tavasszal a legkönnyebb biztosítani, ilyenkor elég, ha egyszerűen nyitva hagyjuk az ablakot éjszakára. De vigyázzunk, mert a huzat nagy ellensége az orchideának!

6. Megfelelő öntözés

Az orchideát csak akkor kell megöntözni, ha a talaj már meglehetősen száraz, így elkerülhetjük, hogy a gyökerek rothadni kezdjenek. Ez általános érvényű szabály, ami alól csak a virágzás utáni időszak képez kivételt, ekkor körülbelül egyhónapos szünetet kell tartani az öntözésben. Virágzás előtt és alatt gyakrabban kell locsolni, körülbelül 10-12 naponta.

Ezt már olvastad? Ez történik, ha babérlevelet égetsz az otthonodban – és a fűszernövény 7 másik felhasználási módja

7. Növeld a levegő páratartalmát

A levegő páratartalma is nagymértékben befolyásolja a virágzást. Ha a levegő túl száraz, a növény nem növekszik tovább, és akár el is száradhat. Ahhoz, hogy növeld a páratartalmat, helyezz egy vízzel teli edényt a növény közelébe. Az ideális páratartalom 60%, vagy akár ennél is több.

8. Válassz megfelelő tápszert

Ennek foszfor és kálium legyen az alapja – ezek stimulálják az új rügyek megjelenését. Ugyanakkor a virágok is egészségesebbek lesznek, és tovább tartanak. A nitrogén alapú tápszereket jobb kerülni, mert késleltetik a bimbók megjelenését.

Ezt már olvastad? Szeszélyes, de csodálatos: így érheted el, hogy az orchidea minél többet virágozzon

9. Ne félj egy kicsit stresszelni a növényt

Az orchideának néha egy kis stresszre van szüksége ahhoz, hogy virágozzon. Ha minden felsorolt feltételt biztosítottál a növénynek, de az továbbra sem akar virágozni, öntözd ritkábban, vagy helyezd át egy hűvösebb helyre.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!