KezdőlapHobbyMikor érdemes kiültetni a muskátlit? Ha elköveted ezt a hibát, nem fog...

Mikor érdemes kiültetni a muskátlit? Ha elköveted ezt a hibát, nem fog időben kivirágozni

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Színesek, illatosak, minden virágboltban megtalálhatóak, és egyáltalán nem igényesek. Ha azt szeretnénk, hogy a lehető leghosszabb ideig virágozzanak, hallgassuk meg az alábbiakban elhangzó tanácsot.

Mikor ültessük ki a muskátlit?

Bár a dél-afrikai térségben őshonos, a muskátli a világ legnépszerűbb dekoratív növényei közé került. A Pelargonium fajhoz tartozik, amely nem kevesebb, mint 300 különböző alfajt tartalmaz. Ausztráliában, Új-Zélandon, Madagaszkáron, Jemenben, Kelet-Afrikában és Kis-Ázsiában is vannak muskátli fajták.

Gondozásuk egyszerű, gond nélkül nőhetnek beltérben és szabadban is. Hazánkban a kertekben, teraszokon, sőt erkélyeken is termesztik.

Különböző méretűek, elérhetik a 30-100 centiméteres magasságot, különböző színű és alakú leveleik és virágaik vannak. Különleges illattal rendelkeznek, némelyik akár menta, fenyő, fahéj, citrom, ananász vagy narancs illatú is lehet.

Általában a kedvencek között szerepelnek, és nemcsak kellemes megjelenésük miatt, hanem azért is, mert könnyen termeszthetők és gondozhatók. Van azonban egy sokak által elkövetett hiba, amely megakadályozza a virágzásukat.

Hogyan készítsük elő növényeket a kiültetéshez?

A kiültetést ne végezzük túl hirtelen, egyik napról a másikra. A növényeknek időre van szükségük ahhoz, hogy akklimatizálódjanak, ellenálljanak az erős szél- és napviszonyoknak. Ha akklimatizációs időszak nélkül vannak kitéve a napfénynek, a sugarak megégethetik a leveleket.

Javasolt, hogy a muskátlit akkor vigyük ki a szabadba, amikor a hőmérők által mutatott értékek már nem csökkennek 10C-fok alá, ezek a feltételek általában március második felétől teljesülnek. Ne felejtsük el megtisztítani őket a száraz és sárga levelektől, és győződjünk meg arról, hogy a növényt nem érintik betegségek vagy más kártevők.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet