KezdőlapHobbyMit tegyünk az azáleákkal virágzás után? 4 titok, hogy az azáleák minden...

Mit tegyünk az azáleákkal virágzás után? 4 titok, hogy az azáleák minden évben virágozzanak

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az azáleák lenyűgöző virágaikkal gyönyörű látványt nyújtanak, és a teraszok, kertek igazi ékei lehetnek. Amikor azonban elvirágoznak, érdemes tudni, mit kell tenni a növénnyel a nyár hátralévő részében. A virágzás utáni megfelelő gondozás elengedhetetlen az azáleák vitalitásának és egészségének megőrzéséhez, és ahhoz, hogy a következő évben is gazdagon virágozzanak.

Azálea fajták

A rododendron nemzetségébe tartozó azálea bokroknak valójában elég sokféle fajtája létezik, és minden fajtának megvannak a maga egyedi jellemzői. Ezek a fajták azonban nagyjából két fő csoportba sorolhatók: léteznek lombhullató, illetve örökzöld azáleák.

A lombhullató azáleák általában magasabbra nőnek, és körülbelül 3-4 hétig képesek virágozni. Sokuk már jóval a nyár kezdete előtt elkezd virágozni, és egészen őszig ontják magukból a virágokat. Virágaik nagyobbak, intenzív illatuk van, és széles színválasztékban fordulnak elő.

Az örökzöld azáleák egész évben megtartják lombozatukat. A bokrok gyakran kisebb termetűek és tömörebben nőnek, de a virágok színválasztéka ebben az esetben is rendkívül széles. A legjobb, ha részleges árnyékba ültetjük, hogy ideális feltételeket teremtsünk a számára. Már kora tavasztól virágozhat, de néhány örökzöld fajta ősszel újra kivirágzik.

Az azáleák gondozása virágzás után

Az elhervadt virágok eltávolítása

Miután az azáleák elvirágoznak, valójában csak 4 egyszerű feladatot kell elvégezni, hogy a bokrok egészségesek maradjanak, és a következő évben is gazdagon virágozzanak. Az első fontos lépés az elhervadt virágok eltávolítása, hogy a növény a magtermelés helyett a növekedésre fordítsa az energiáját.

Ezt a feladatot azonban óvatosan kell elvégezni, mivel a következő évi virágok bimbói már elkezdenek kialakulni, ezért kizárólag az elszáradt virágokat szabad eltávolítani.Metszés

Mint sok más növény esetében, a metszés javíthatja az ágak közötti légáramlást és ösztönözheti az új növekedést. A metszés segít a bokor egészségének megőrzésében is, mivel megakadályozza az olyan betegségek kialakulását, mint a lisztharmat.

Az azálea bokroknak azonban valójában minimális metszésre van szükségük. Elég, ha eltávolítjuk az elhalt vagy sérült ágakat, illetve azokat, amelyek túl kuszán nőnek, de kerülni kell a túlzott metszést.

Az azáleák metszésekor az egyik legnagyobb hiba, amit a kertészek elkövetnek, a rossz időzítés. Alapvetően csak rövid, körülbelül 3 hetes időszak alkalmas a feladat elvégezésre, közvetlenül a virágzás után. Ennek oka, hogy az azáleák nem sokkal azután, hogy elvirágoznak, már a következő évi növekedésre helyezik a hangsúlyt, és a friss bimbók már ekkor kezdenek kialakulni.

Ha nyár közepén, ősszel vagy télen metsszük meg a bokrokat, megakadályozzuk a friss hajtások kialakulását. Ezért az azáleát csak közvetlenül a virágzás után szabad megmetszeni, hogy legyen ideje a friss rügyek kialakítására a téli nyugalmi periódus előtt. Mindig tiszta és éles szerszámokkal dolgozzunk, hogy elkerüljük a betegségek terjesztését.

Trágyázás, tápszerezés

A virágzás és a metszés mellett az azáleáknak virágzás után a trágyázás is hasznos lehet. Ezek a cserjék a savas, 4,5 és 6,0 közötti pH-tartományú talajt kedvelik. Rendszeresen vizsgáld meg a talajt, és a kívánt pH-szint fenntartása érdekében szerves anyagokkal vagy kénnel javítsd azt. A savas talajviszonyok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a növény hatékonyan vegye fel az alapvető tápanyagokat, és ezáltal gazdagon virágozzon.

Az azáleák virágzása után alkalmazz lassan oldódó, savas talajt kedvelő növények számára kifejlesztett műtrágyát. Kerüld a túltrágyázást, mivel az túlzott lombozatnövekedéshez vezethet, kevesebb virággal.

Öntözés

Az azáleák virágzás utáni gondozásának utolsó lépése a megfelelő nedvesség biztosítása. Ebben az időszakban a növények az energiájukat az új rügyek kialakítására fordítják, és ehhez megfelelő tápanyagra és vízre van szükségük.

Bár az azálea bokrok viszonylag kevés figyelmet igényelnek, gondoskodj arról, hogy a vegetációs időszak során egyenletes mennyiségű vízhez jussanak. A talajnak enyhén nedvesnek kell lennie, de nem túlságosan vízzel telítettnek.

Ehhez a bokor töve körüli mulcsozás is rendkívül előnyös lehet. A mulcsréteg nemcsak a nedvesség megőrzésében segít, de a gyomnövények elszaporodását is megakadályozza.

Ha betartod ezt a virágzás utáni gondozásra vonatkozó 4 egyszerű tippet, az azáleáid évről évre gazdagon virágoznak majd.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet