Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Az eper az egyik legközkedveltebb gyümölcsünk, fogyasztjuk nyersen, de számos sütemény ízesítője is lehet. A szezonálisan nyári gyümölcs napjainkban már egész évben beszerezhető a nagyáruházak polcairól. Azonban, aki kóstolt már januári előrecsomagolt, óriási epret, az tudja, hogy meg sem közelíti a kerti sokkal kisebb, de édesebb, zamatosabb szemeket.

eper2

Ha van egy kis kertünk, mindenképp különítsünk el egy részt epresnek, nem fogjuk megbánni. A kerti eper egy kis odafigyelést igényel, de ezt bő terméssel meghálálja majd.

Ha megfelelően gondozzuk, akkor nyár elejétől, egészen nyár végéig ontani fogja majd illatozó, vitamindús gyümölcseit.

Nézzük, mit kell tennünk, hogy szépen teremjen az eprünk.

1. Ha már elkezdi ontani a leveleit: 10 liter vízben oldjunk fel, egy evőkanál karbamidot, és ezzel permetezzük be az ültetvényt. Ez a mennyiség, vagyis tíz liter víz 1 négyzetméter területre elegendő.

2. Virágzás előtt: 2 gramm bio imunocitofitot keverjünk el tíz liter vízben és öntözzük meg vele a növényt.

3. Virágzás kezdetekor: 1 evőkanál nitrofox (ez egy ásványi összetevőkből álló növénytápszer azot, foszfor, és kálium keverékéből), keverjünk el tíz liter vízben, és juttassuk az epersorok közé.

4. Keverjünk el egy késhegynyi borsavat, egy késhegynyi rézszulfáttal, majd oldjuk fel tíz liter vízben, és adjunk hozzá 30 csepp jódot. Ezzel az oldattal spricceljük be a területet, úgy, hogy a növényre, és a talajra is jusson. Ezután a földet szórjuk meg hamuval.

5. Közvetlenül a betakarítás után: 100 gramm élesztőt oldjunk fel tíz liter vízben, és a keletkezett egyveleggel öntözzük meg a növényeket.

6. Augusztus első felében: 2 evőkanál szuperfoszfátot és 0,5 csésze hamut keverjünk el tíz liter vízben, és ezzel permetezzük be a növényt.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!