A zöldségtermesztők tudják, hogyan kell biztosítani a gazdag paprikatermést. Vannak azonban bizonyos trükkök, amiket csak kevesen ismernek, és ezek között akad néhány olyan régi bölcsesség is, amiket talán csak a nagyszüleink ismernek.
Hogy gondoskodhatsz a gazdag paprikatermésről
A paprika öntözése, trágyázása, a levelek eltávolítása és a termés késő nyáron, kora ősszel való betakarítása olyan trükkök, amiket az öregek rendszeresen alkalmaztak.
A nyár vége felé a kaliforniai paprika vagy kápia paprika éppen a termés csúcsán van. A kertben egy növény körülbelül 5 paprikát teremhet, míg üvegházban akár 30 paprikát is betakaríthatunk egyetlen tőről.
Az üvegházban a termést a paprika igényeinek megfelelő körülmények, azaz elegendő nedvesség és meleg biztosítása is ösztönzi.
A paprikának nappal 25-28 °C és éjszaka pedig 18-19 °C közötti hőmérsékletre, 70-75%-os páratartalomra és 60-70%-os talajnedvességre van szüksége. Az is elengedhetetlen, hogy a növény elég fényhez jusson, nem kedveli ugyanis az árnyékot, félárnyékot.
A rendszeres és megfelelő öntözés szintén rendkívül fontos a gazdag termés betakarításához.
Amikor a talaj kezd kiszáradni, öntözd meg a növényeket, majd lazítsd fel a talajt, hogy jobban keringjen a levegő. Ezt óvatos kapálással teheted meg, ugyanakkor fahamut is adhatsz a talajhoz, valamint foszfort és káliumot, amik a legfontosabb tápanyagok közé tartoznak.
Ezután mulcsozz a növények töve körül tőzeggel, humusszal vagy komposzttal. Ha ezt megteszed, ezután már nem kell rendszeresen fellazítanod a talajt.
Egy másik fontos trükk, hogy egész augusztusban gondoskodjunk a paprika tápszerezéséről, mert ebben az időszakban a növényeknek különösen nagy szükségük van foszforra, káliumra, cinkre, magnéziumra valamint kalciumra. Permetezd a paprikát 0,2%-os kalcium-nitrát oldattal is, amit a gyökerekhez kell eljuttatnod.
Ezenkívül fontos a növények metszése, az elszáradt, vagy beteg levelek eltávolítása is.
A nyár végén 3-5 naponként ajánlott eltávolítani a növényekről az oldalhajtásokat, steril hajtásokat, az oldalhajtásokon lévő virágokat, a beteg, sérült vagy elszáradt leveleket.
Ahhoz, hogy a paprika továbbra is termést hozzon, az is fontos, hogy a megfelelő időben takarítsuk be a termést. A legjobb, ha akkor szedjük le a paprikákat, amikor még nem értek meg teljesen, és árnyékos helyen, például egy pincében tároljuk a begyűjtött zöldséget.
Amikor leszedjük a paprikát, figyeljünk arra, hogy a szár minél nagyobb része megmaradjon rajta, így a zöldség hosszabb ideig eláll.