Legyen szó rántott húsról, ropogósra sütött kolbászkákról, hasábburgonyáról vagy az ízletes fánkokról, mi magyarok (is) rengeteg sült fogást teszünk az asztalra.
Olvasd el ezt is: Stephen Hawking halála előtt egy utolsó figyelmeztetést intézett az emberiséghez
Sajnos ezek az étkek messze sem oly egészségesek, mint a sütőben megkészített vagy a grillezett falatok, de van néhány trükk, melyeket ha betartasz, az ételeid ízletesebbek lesznek, és sokkal kevesebb olajat szívnak magukba.
1. Forrósítsd fel az olajat, mielőtt bármit is beletennél
Teljesen mindegy, hogy mit szeretnél sütni, az olajat előbb hevítsd fel. Amennyiben rántott húst, sajtot vagy kelesztett tésztát sütnél ki, még tovább kell várnod, hogy az olaj még forróbb legyen. Ellenben a zöldséget a meleg olajba is beledobhatod.
2. Szórj bele egy csipet sót
Még mielőtt beletennéd a burgonyát vagy a húst, előzd meg, hogy a forró olaj össze-vissza pattogjon a tűzhelyeden. Erre kiváló módszer a só, amiből egy-két csipetnyit nyugodtan beleszórhatsz, amikor felhevült.
» Dubajba ment tanárnőnek, hogy milliárdosok gyerekeit korrepetálja: „3 ezer dollárt kaptam, hogy megoldjam a gyerek házi feladatát”
» Hogyan figyelnek minket otthon: 10 eszköz, amelyen keresztül kémkedhetnek utánad!
» „A vőlegényem két nappal a lánykérés után lefújta az esküvőt, amikor megtudtam miért, összeomlott a családom”
» A gondolatok, amelyeket az Univerzumnak küldesz, elkerülhetetlenül visszatérnek hozzád
3. Mindig szénsavas ásványvízzel készítsd el a nyers tésztát
Amikor fánkot, palacsintát vagy párizsi szeletet sütnél, hígítsd a masszát buborékos ásványvízzel. És mehet bele egy késhegynyi szódabikarbóna is. Ezektől a hozzávalóktól sokkal légiesebb, könnyebb lesz a tészta, a belőle készült étel pedig hamarabb megsül, és kevés olajat szív magába.
4. Használj minden egyes alkalommal tiszta olajat
Nem egészséges ugyanazzal az olajjal kétszer vagy több alkalommal sütni, függetlenül attól, hogy épp mi sült benne. Használj minden sütésnél friss, tiszta olajat, mely nem tartalmaz égett, egészségre ártalmas ételrészecskéket. Ha odafigyelsz erre, a sült ételeid kevésbé lesznek kockázatosak az egészségedre.
5. Használj magas hőfokon is biztonságos olajat
Amennyiben gyakran szoktál olajban sütögetni, érdemes lesz beszerezned jó minőségű kukoricaolajat vagy pálmaolajat. E két típus ugyanis a magas hőfokot is bírja, így a sütés során nem szabadulnak fel belőlük a szabad gyökök és rákkeltő anyagok, melyek például a napraforgóolajból azonnal kicsapódnak, amikor az elkezd füstölögni.