KezdőlapHobbyRohamosan terjed ez a TikTok trend a kutyások körében, az állatorvos szerint...

Rohamosan terjed ez a TikTok trend a kutyások körében, az állatorvos szerint senkinek sem szabadna kipróbálnia!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Egy állatorvos sürgős figyelmeztetést adott ki egy gyorsan terjedő TikTok trenddel kapcsolatban, ami szerinte kifejezetten veszélyes lehet a kutyák számára.

A #DogVSLemon trend lényege, hogy a kutyatulajdonosok citromszeleteket dobnak kedvencük szájába, mert szórakoztatónak találják az állatok reakcióját. Dr. Anna Foreman állatorvos szerint azonban ez a szórakoztatónak tűnő szokás a kutyák számára nemcsak kellemetlen, de akár veszélyes is lehet.

„Sok kutya gondolkodás nélkül megeszik bármit, amit eléje dobnak (vagy felkap bármilyen ételt a padlóról stb.), gyakran még csak meg sem szagolja, vagy meg sem kóstolja azt először. Ez néhány esetben jó dolog lehet, például, ha valamilyen gyógyszert kell beadnunk a kutyánknak, sok más esetben azonban igen veszélyes lehet”magyarázta Dr. Foreman.

„A savanyú citrusfélék, például a citrom és a lime általában nem ízlenek a kutyáknak, azonban ha minimálisnál nagyobb mennyiségben fogyasztják azokat, gyomor-bélrendszeri zavarokat vagy súlyosabb klinikai tüneteket, például ájulást okozhatnak” – tette hozzá az állatorvos.

A szakértő ezenkívül arra is felhívta a figyelmet, hogy ha ételt dobunk a kutyánknak, hogy elkapja azt, az fulladásveszélyt jelenthet, különösen a nagyobb falatok esetében, amiket nem tudnak egészben lenyelni.

Dr. Foreman arra is rámutatott, hogy ez a trend a kutya és a gazdája közötti bizalomnak is árthat, és gyengítheti a köztük lévő köteléket.

„Legyen szó akár állatok stresszes vagy veszélyes helyzetekbe helyezéséről a szórakoztatás érdekében, a ruhát viselő vagy festett állatokról, illetve bizonyos viselkedés vagy tulajdonságok normalizálásáról, aggasztó, hogy ezek a videók milyen népszerűségnek örvendenek” – mondta az állatorvos, hozzátéve, hogy sajnos sokan nem értik az állatok viselkedését, és nem ismerik fel rajtuk a stressz, illetve a szorongás jeleit.

„Ez nemcsak az állatot hozza veszélyes helyzetbe, hanem a körülötte élőket is” – tette hozzá.

A szakértő ugyanakkor elmondta, hogy egyetlen olyan helyzet van, amiben hasznát látja ennek a szokásnak, ez pedig az állatok leszoktatása arról, hogy gondolkodás nélkül mindent megegyenek.

„Miután elkapta és megkóstolta a citromot, a kutya megismétli ugyanezt, ha újra próbálkozunk, de néhány ismétlés után asszociálni fog a tettei következményeire. Ezután először megszagolja a citromot, mielőtt megpróbálná megenni, és már a szaga is elég lesz ahhoz, hogy elriassza. Ezzel lényegében megtanítjuk a kutyát arra, hogy álljon meg egy pillanatra, mielőtt megenne valamit” – fogalmazott a szakértő.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet