Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A mai Siófokban található élet messze túlmutat a régmúlt emlékei között található Siófok képén. Régen is igen kedvelt üdülőhelynek számított a kor politikusainak, művészvilágának jeles képviselői – írók, színészek – és az akkori tehetős polgárok körében, szívesen töltötték itt szabadságukat. Jelenünkben ez a kör kibővült, mára mindenki megtalálhatja a számára  ideális időtöltési lehetőségeket.

naplemente-sifokon-hajoval

A város ma is Magyarország egyik legkedveltebb nyaralóközpontja, magyar és leginkább német nyelvterületről érkező turisták kedvenc látogatóhelye. A sokszínű településen minden vendég, és az itt élők számára is nagyon sok lehetőség van arra, hogy aktív kikapcsolódásként vagy pihentető nyaralásként el tudjon tölteni egy pár napot, az év bármely időszakában.

Nem ismeretlen az a tény, hogy a város Magyarország egyik legjelentősebb városa, nyáron nem hiába nevezik Magyarország „nyári fővárosának”. Budapest után az egyik legkeresettebb turisztikai központ Siófok.

Siófok a II. világháborúban súlyos károkat szenvedett, de a város újjáépítése, és az akkor elindított közműépítés megtette a várt hatást. Az épületei ezért nem annyira idősek, de a fiatal épített környezet ellenére az is talál magának látnivalót a városban, aki egy kellemes sétával szeretné felderíteni a Balton partját.

Az egyik nagyhírű, és igen messzi történelemre mutató helye Siófoknak a Kikötő. Innen indult el az első gőzhajó a Balatonon, és ma is menetrend szerinti sétahajók indulnak a part túloldalára.

siofok-mala-garden3

A Balatoni sellő szobor – Vilt Tibor alkotása – melletti parkban található meg Siófok régi nevezetessége, a Rózsakert. A parkban további szoboralkotások tekinthetőek meg. Siófokon található meg a Meteorológiai Obszervatórium, amely még ma is megkongatja vészharangjait, ha vihar közeleg.

Siófokhoz két part is tartozik: az Ezüst- és az Aranypart.

Az Ezüstparton a 70-es években nagyon sok modern üdülőház és szálloda épült fel. Innen haladva eljuthatunk Siófok központjába, ahol a város egyik jellegzetes épületével, a 45 méter magas Víztoronnyal találkozhatunk. Siófokon több helyen találhatunk szobor-együtteseket, de a leghíresebb a kórház parkjában található „Elmúlt idő” című alkotás-együttes, Varga Imre műveként. Aki szeretne templomokat látogatni, érdemes ellátogatnia az 1903-ban épült, neoromán Plébánia-templomhoz, vagy az 1923-ban épült Református templomhoz, vagy az 1986-ban elkészült Zsinagógához. Siófoknak testvérvárosáról elnevezett Oulu parkban meglátogathatjuk az Evangélikus templomot, mely különlegességét a 80 százalékos faszerkezete adja, ennek ellenére az ország talán egyik legszebb és legmodernebb temploma.

naplemente-siofok-narancs

Siófok megújulásának és fejlődésének viszonyát mi sem mutatja jobban, mint hogy éjszakánként az Aranyparton lüktető, pezsgő élet alakult ki. A nappal homokos szabad strand az éjszaka féktelen könnyűzenei fesztiválok színterévé vedlik át. Napközben leginkább a fürdőzés és a családi ejtőzés helyszíne, gyerekek, fiatal szülők, kényelmes nyugdíjasok, barnulásra vágyó fiatalok élvezik a Balaton vizét és homokos partját, éjszaka azonban bulizós, táncolós, gondokat űző ifjúság és a korunk modern zenéje iránt érdeklődő turisták lepik el a partot. Ki ne emlékezne a Coca-Cola Beach House elnevezésre, vagy, ahogy ma nevezik a Beach Club fergeteges tombolására?

Ahhoz, hogy a látnivalókat végigsétáljuk, vagy a homokos tóparton fürödjünk, éjszaka bulizzunk, szükségünk van szállásra. Siófok egész területe egy nagy nyaralóközpont, mégis az egyik legkiemelkedőbb, egzotikus hotel az Aranypartra épült. Innen indulva bárhova kényelmes elérhetünk, visszatérve elérhető luxus környezetben pihenhetjük ki a kirándulás fáradalmait.

siofok-mala-garden5

A siófoki Mala Garden Hotel és Étterem arra vállalkozott, hogy a Balaton partjára költöztesse a Bali szigetre jellemző érzésvilágot.

A hotel felépítése, kialakítása a szigetre jellemző modern építészetet honosította meg. Mind a felhasznált anyagok, mind a hangulat azt sugározza, hogy itt kimagaslóan biztosított a lelki béke, nyugalom, kiegyensúlyozottság átélése. A természet iránti tisztelet, a hagyományok tisztelete épp úgy jelen van a Mala Garden életében, mint ahogy az az indonéz szigeten élőkre igaz.

A hotelhez kapcsolódó étterem üvegajtóit elhúzva érinthető közelségbe kerül a természet. A tágas tér, a természetes építőanyagok, díszítőelemek, kerti csobogók, a vázák, mind azt a célt szolgálják, hogy az itt pihenő vendég csak is pozitív energiával töltődjön fel, az itt eltöltött idő élménye egy életre szóló legyen.

Azokat a családokat is tárt karokkal fogadják, akik háziállatukkal együtt szeretnének nyaralni, hiszen lehetőség van arra, hogy házi kedvencünket is vihessük magunkkal. A gyerekeknek kimondottan örülnek, számukra külön árakat szabnak meg a szobai elhelyezését, a családi kedvezmények minden gyerekkel érkező család számára elérhetők. Ráadásul, aki SZÉP kártyát kap a munkahelyén, itt fel tudja használni, hiszen SZÉP kártya elfogadó hely is ez az egzotikus hotel.

Szobái kimagaslóak: minden szobája a Balatonra enged rátekintést, így a naplemente, napfelkelte látványa már nem luxus kérdése. Az étteremből a kilátás is a végtelen távolba engedi láttatni a szemet.

siofok-mala-garden4

A hotelben hat egyedi stílusú szoba került berendezésre, melyek az emeleten találhatók. Minden szoba berendezése, szolgáltatásai a négycsillagos hotel követelményeinek felelnek meg. A hotelre jellemző kialakítás a szobákon is észrevehető. A szobák jellemzően tágasak, a bútorok leginkább fa alapanyagból, de jellemzően természetes anyagokból készültek. A természetesség érzete és az épített, modern technikai felszerelés összhangja jellemzi a szobákban érezhető enteriőrt. A kényelmet és az otthonosságot idéző fabútorok használata a harmóniát, a békét és a luxus érzését teremti meg minden vendég számára.

Alapfelszereltséghez tartozik, és a nagy nyári hőségben kimondottan jól jön a klímaberendezés, értékeink megőrzésére a széf, az LCD TV – 150 csatornával, és a minibár sem maradhat ki a szoba szolgáltatásaiból. Minden szobához tartozik egy fürdőszoba, ahol a fürdőköpeny, a hajszárító, a higiéniai és kozmetikai szerek is be vannak készítve, várva arra, hogy a vendég használatba vegye őket. Még a fürdőszobák kialakításakor is láthatunk különlegességet, hiszen a fehér kavicsok egyenes Bali szigetről érkeztek, és mint ilyen különleges megoldásnak párja sincs egész Balatonon.

A fürdőszobai kényeztetés mellett korlátlan internet használat, wifi, szobaszervíz, ingyenes parkolás, és a gyerekekre gondolva a gyereksarok; reggeli 8 óra 30 perctől, a későn ébredőknek 11 óráig, és a megérkezéskor egy köszöntő ital várja a vendégeket.

Programlehetőségben sem szűkölködik a környék. Miután a szálloda is Siófok Aranypartján található, így az esti koncertek, fesztiválsorozatok könnyebben elérhetőek a vendégek számára, de aki kimondottan a fesztiválra érkezik, annak számára közeli szállásként ajánlható Mala Garden.

siofok-mala-garden1

Az állam ünnepe, Siófok ünnepe is

Még tervezhető nyaralásképpen az egyik kulturált szórakoztató programsorozat 2013. augusztus 16. és augusztus 20. között valósul meg, amikor a Bor és kenyér Ünnepeként tartják meg az államalapításhoz kapcsolódó fesztivált Siófokon. Az egyik helyszín a gyönyörű Rózsakertben található, a másik helyszín, ahol a zenés programok váltják egymást, közvetlenül a Balaton partján.

A gyermekeket is színes programokkal várják: gyermekkoncerteket szerveznek számukra, kézügyességüket próbára tevő programokon vehetnek részt, találkozhatnak egzotikus állatokkal. A felnőttek számára gasztronómiai érdekességeket kínál a program, borkínálaton vehetnek részt. Este tartják a borkirály választást, felnőttek számára a zenei stílus megannyi képviselője ad hol simulékony, hol lüktető, pezsdítő koncertet; láthatnak hastánc show-t, rock and roll műsort. Az ötnapos rendezvény rengeteg, színes, élményekben gazdag programlehetőséget kínál. Aki ekkor itt tölti szabadságát, jövőre is visszavágyik.

Az egyébként évente megrendezésre kerülő fesztiválok mellett a hajókirándulás is egy remek lehetőséget adnak arra, hogy turistaként a balatoni kikötővárosokat végiglátogassák.

3-siofok-naplemente

Lehetőség van szervezett hajókirándulásokon és sétahajózáson is részt venni. A balatoni hajózás két remek sétahajója áll a vendégek rendelkezésére. A történelmi emlékhajók – Hableány, mely az első lapátkerekes gőzhajó replikája, valamint a Sissy kalózhajó – óránként indulnak.

A kirándulás során még a balatoni legendákról is hallhatunk egy remekbe szabott előadást. A Sissy kalózhajó gyerekek számára felülmúlhatatlan élményt nyújt, hiszen a fedélzeten korhű és működő ágyúkkal, kalózöltözetbe bújtatott személyzettel találkozhatnak.

A St. Benedek Sétahajón tágas fedélzet, gyermek biztos rácsozat, ingyenes bor vagy üdítő kínálat a vendégek számára. A hajó kormányzása kipróbálható. Bohócjárat szintén a gyermekkorú utasok kedvébe szeretne járni, ajándék lufi figurával lepik meg őket.

A két kiemelt ajánlaton kívül nagyon sok hajókirándulást szerveznek, minden igényt figyelembe véve bárki megtalálhatja a maga számára megfelelő hajóutat. Aki szeretne hajón pezsgőzni, arra is van lehetőség, mint ahogy a naplementét is meg lehet nézni egy hajókirándulás közben. Igazi romantikázásra, leánykérésre keresve sem találhat jobbat, minthogy a Balaton közepén, egy hajóúton kérje meg kedvese kezét.

További izgalmas siófoki programok érhetők el itt: www.siofokportal.hu

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!